ABVAKABO FNV

Geen akkoord over WIZ Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening

ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en de werkgevers van de MO Groep zijn er op maandag 12 november niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een uitvoerbare en hanteerbare WIZ-regeling voor de branche Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Bij het cao-akkoord van juni was afgesproken dat hierover nog overlegd zou worden. Voor de werkgevers was de regeling een reden om het akkoord af te wijzen.

De partijen zijn er nu opnieuw niet uitgekomen. De werkgevers wilden dat werknemers met kleine deeltijdcontracten en ID-banen niet (of niet volledig) aanspraak konden maken op de ondersteuning om `van werk naar werk' geholpen te worden. Ook wilden de werkgevers dat garanties in de cao daarover geschrapt werden, omdat er ook wel afspraken gemaakt zouden kunnen worden met ondernemingsraden.

Geen verbetering

"Het bleek de werkgevers niet te gaan om verbetering van de uitvoerbaarheid en hanteerbaarheid van de regeling, maar om het schrappen en bezuinigen op faciliteiten die met ontslag bedreigde werknemers aan passend ander werk moeten helpen," aldus Meindert van den Berg, bestuurder van ABVAKABO FNV.

Het mislukte overleg betekent dat de wachtgeldregeling onverkort in stand blijft. De werkgevers moeten met de bonden overleggen over een sociaal plan in elke situatie waar sprake is van boventalligheid van personeel als gevolg van reorganisatie of verlies van opdrachten. De partijen hebben wel hun eerdere afspraak bevestigd om de inzetbaarheid van werknemers te bevorderen. De ontwikkeling van employability-beleid wordt ook onverminderd voortgezet.

Op 22 november zal aan de Landelijke Adviescommissie van ABVAKABO FNV gevraagd worden hoe wij ons beleid zullen bijstellen. Dat er geen overeenstemming bereikt kan worden over dit onderwerp, betekent dat de bond in elk geval in beeld komt bij elke bedreiging van de werkgelegenheid. Reden te meer om te zorgen dat de zichtbaarheid en de meerwaarde van de bond voor nog niet georganiseerde collega's wordt vergroot.
14-11-2007, Welzijn | Meer over: welzijn en maatschappelijke