Gemeente Deventer

veiligheid

Deventer werkt aan bereikbaarheid en veiligheid

De gemeente Deventer heeft op 14 november 2007 de gewijzigde verkeerslichten op het kruispunt Brinkgreverweg - Veenweg in gebruik genomen. Na vijftien jaar trouwe dienst was de verkeersregelautomaat aan vervanging toe. Deze is nu voorzien van een nieuw regelprogramma en de nieuwste snufjes op technisch gebied.

Voor het openbaar vervoer, de brandweer en andere hulpdiensten, is de installatie voorzien van twee selectieve systemen. Deze systemen zijn bedoeld om hen met prioriteit groenlicht te geven.

Indicatie wachttijd

Nieuw in deze installatie is ook de wachttijdvoorspeller voor fietsers die de wachttijd in seconden aangeeft. De grote wachttijdvoorspeller is weggehaald en op de mast van de fietslantaarn is een laaglichtherhaling aangebracht met fietssymbool en daarboven een indicatie van de wachttijd.

Sophie

Nog een nieuwtje voor Deventer. Gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Niet alleen meer staande en lopende mannetjes in het voetgangerslicht maar nu ook een dame: Sophie.

Verkeersveiligheid

Er zijn niet alleen nieuwigheden; ook is gedacht aan de verkeersveiligheid. In Deventer zijn veel kruispunten waar de auto's en het langzame verkeer gelijktijdig groen krijgen. Dit kan soms niet anders omdat er geen ruimte is in de bestaande infrastructuur is of omdat de cyclustijd te hoog wordt. Een van de meest voorkomende klachten die bij de gemeente binnenkomt over de verkeerslichten is dat de afslaande auto's geen voorrang geven aan het rechtdoorgaande langzame verkeer. Volgens de verkeerswet moet afslaand verkeer voorrang geven aan rechtdoorgaand verkeer. Het maakt niet uit of het langzaam of snel verkeer is. De laatste jaren wordt dit `deelconflict' bij wijzigingen in verkeersregelinstallaties opgenomen door het tonen van een knipperend oranje verkeerslicht met een pijl. Dit wordt nu ook op de Brinkgreverweg - Veenweg toegepast.

Korte Afstand Radio

De nieuwste gebruikte selectieve techniek is KAR. KAR is de afkorting van Korte Afstand Radio. Deze techniek werkt samen met het GPS systeem dat ook gebruikt wordt bij navigatiesystemen in de auto. Bij deze techniek zit er een speciale computer in het voertuig. Passeert deze een vooraf opgeven coördinaat van het GPS systeem dan wordt er radiografisch een signaal de ether in gestuurd. Een speciale antenne in de verkeersregelautomaat ontvangt het signaal.

De meeste verkeersregelinstallaties in Deventer zijn voorzien van vecom. Met deze techniek liggen speciale detectielussen op grote afstand van de kruising. Bussen en hulpdiensten rijden met speciale transponders die de verkeersregelautomaat via kabels kan ontvangen.

KAR is vele malen goedkoper dan vecom. Er zijn bijvoorbeeld geen kabels nodig die moeten worden ingegraven. Omdat voorlopig alleen het openbaar vervoer in Deventer met KAR gaat rondrijden is op het kruispunt Brinkgreverweg - Veenweg ook nog de vecom detectie opgenomen voor de hulpdiensten. Op termijn is het ook de bedoeling dat de brandweer en andere hulpdiensten KAR gaan gebruiken.

Kruispunt Hoge Hondstraat - Van Oldenielstraat

Donderdag 22 november 2007 wordt de verkeerslichten op de kruising Hoge Hondstraat - Oldenielstraat vervangen. Voor dit kruispunt worden dezelfde voorzieningen aangebracht als op het kruispunt Brinkgreverweg
- Veenweg.

Publicatiedatum: 14-11-2007
afbeelding van nieuw verkeerslicht

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 14 november 2007