FNV Bondgenoten: employability speerpunt cao-onderhandelingen Philips

14/11/2007 14:03



FNV Bondgenoten



Vandaag starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao bij Philips Electronics Nederland. Speerpunt voor vakbond FNV Bondgenoten is de employability van de circa 16.000 werknemers in Nederland. Daarnaast eist de vakbond een structurele loonsverhoging van 3,5% en aanpassing van het huidige bonussysteem.

Ron van Baden, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "De laatste jaren is Philips zich steeds meer gaan toeleggen op Research & Development (R?) en marketing & sales. Met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid bij de Nederlandse productievestigingen. Wij vinden dat het concern moet investeren in om- en/of bijscholing van haar werknemers, zodat hun inzetbaarheid zowel binnen als buiten het concern wordt vergroot. Het is daarnaast ook in het belang van de BV Nederland dat er voldoende hoogwaardige werkgelegenheid bij Philips in Nederland blijft."

De vakbond spreekt zijn zorgen uit over de toekomst van de werkgelegenheid bij Philips. Door het verplaatsen van productiewerkzaamheden naar lagelonenlanden komen werknemers met een veelal lange staat van dienst op straat te staan. Van Baden: "Philips richt zich op de toekomst maar vergeet haar eigen verleden. Het bedrijf is gegroeid dankzij de inzet van haar werknemers. Wij vinden dat Philips ook haar verantwoordelijkheid moet nemen en oog moet hebben voor de toekomst van de werknemers. Overigens ook aan de hoge werkdruk zal Philips iets moeten doen. Het wordt steeds lastiger voor werknemers om werk met privé te combineren omdat er in toenemende mate een beroep wordt gedaan op hun flexibiliteit."

FNV Bondgenoten stelt in de cao-onderhandelingen naast employability ook het huidige bonussysteem aan de orde. Uit een enqu(ee)te die de vakbond hield blijkt dat het merendeel van de werknemers niet wordt gestimuleerd door het bonussysteem. Van Baden: "Er is niets mis met mensen stimuleren door een bonus, maar een werknemer moet wel het gevoel hebben dat hij zelf invloed kan hebben op de gevraagde prestatie. En daar schort het in het huidige systeem aan."