Veiligheidssymposium voor de kleine luchtvaart

In het kader van het honderdjarige jubileum van de Koninklijke Vereniging voor de Luchtvaart (KNVvL) vindt er een (vlieg)veiligheidssymposium plaats. Het veiligheidssymposium is in het officierscasino bij vliegbasis Soesterberg. Het thema van het symposium is: 'Het gaat niet slecht, maar het moet beter'

De KNVvL zet zich al een eeuw in voor veilig en verantwoord gebruik van de derde dimensie. Naast de grote commerciële en militaire gebruikers, is er ook een grote groep sportieve en recreatieve luchtruimgebruikers. Deze groep bestaat vooral uit amateurs en vrijwilligers. Zij hebben een zeer professionele houding, wat in de vliegerij van groot belang is. Toch is er, volgens de KNVvL, altijd ruimte voor verbetering.

In de ochtend wordt de sector vanuit verschillende optieken bekeken. Een vertegenwoordiger van de Commandant Luchtstrijdkrachten spreekt over de optiek van de mede-luchtruimgebruiker, de directeur Luchtvaart DGTL spreekt over de optiek van de regelgever, de hoofdinspecteur Toezichteenheid Luchtvaartoperationele bedrijven IVW over de optiek van de handhaver en tot slot wordt de optiek van de onderzoeker bekeken door een vertegenwoordiger van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

In de middag zijn er interactieve workshops over onder andere regelgeving, incidentenregistratie en het belang van sociale controle onder de recreanten. Ook wordt besproken wat een organisatie als de KNVvL kan verbeteren aan de veiligheid in de lucht en op de grond. Het symposium vangt aan om 09:00 uur en duurt tot 15:00 uur.

Noot voor redacties (