Frank Groothofs bewerking Gilgamesj winnaar Kinderboekwinkelprijs '07

14/11/2007 14:21



De Kleine Kapitein, Rotterdamse Kinderboekenhandel



Gilgamesj (Nieuw Amsterdam) van Frank Groothof is door de Samenwerkende Kinderboekwinkels uit 10 nominaties gekozen als winnaar van de Kinderboekwinkelprijs 2007.

14 november 2007
De Kinderboekwinkelprijs is een jaarlijkse prijs, die wordt gegeven aan een kinderboek dat ondanks grote waardering in het afgelopen jaar geen prijs heeft gekregen. Waardering die wij zien in onze diverse kinderboekwinkels bij ouders en kinderen. En waardering die wij als kinderboekverkopers uitspreken voor zo'n uniek project. Groot is ook het belang om klassiekers in het algemeen en deze prachtige klassieker in het bijzonder levend en toegankelijk te houden. Iets waarin Frank Groothof als meester-verteller uitstekend is geslaagd. Versterkt door de bijgevoegde CD waarop het hele gesproken verhaal en de gezongen teksten staan.

Dit boek is met recht een project te noemen waar de krachten van velen samenkomen. Naast Frank Groothof 4 personen die zeker genoemd moeten worden.
- Marjet Huiberts als vaste liedschrijfster van Frank Groothof verantwoordelijk voor de liedteksten die door het verhaal verweven zijn en het verhaal nog echter maken.
- Karst-Janneke Rogaar vertelt het hele verhaal met haar tekeningen rondom de tekst als een soort stripverhaal.
- Jan Paul Schutten schreef de inleiding die zeer nieuwsgierig maakt naar het verhaal en het een plek geeft in de geschiedenis.
- Maria Holtrop die als uitgeefster van Nieuw Amsterdam de moed heeft om dit boek en de andere delen uit te geven zodat we er allemaal van kunnen genieten. Het boek
Gilgamesj vertelt het verhaal van een koning die denkt dat hij over alles en iedereen kan regeren. Als zijn beste vriend Enkidoe sterft, wordt hij zo bang voor de dood dat hij op zoek gaat naar het geheim van onsterfelijkheid. Een oude wijze man overtuigt Gilgamesj ervan dat het beter is om van het leven te genieten en er wat van te maken, zodat hij blijft voortleven in de herinnering en verhalen van zijn volk. Als een wijs man keert Gilgamesj terug van zijn tocht. Om er zeker van te zijn dat ook zijn nageslacht zijn verhaal niet vergeet, laat hij zijn belevenissen vastleggen op kleitabletten.

De Kinderboekwinkelprijs is een initiatief van de Samenwerkende Kinderboekwinkels (www.kinderboekwinkels.nl).

Dit jaar wordt de prijsuitreiking georganiseerd door de Groningse Kinderboekhandel op vrijdagmiddag 23 november in het universiteitsmuseum te Groningen. Drs. Elisabeth van 't Lindenhout, archeologe aan de RUG zal een voordracht houden en Gilgamesj in een bredere context plaatsen.