Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Groot onderzoek naar gezondheid en welzijn 55 plussers

EERSTE OUDERENONDERZOEK IN ZUID-LIMBURG VAN START

Sittard-Geleen, 14 november 2007 - Deze maand gaat de gemeente Sittard-Geleen van start met een grootscheeps onderzoek naar de gezondheid en het welzijn bij inwoners van 55 jaar en ouder. Het is de eerste gemeente in Zuid-Limburg waar dit onderzoek plaats vindt. Eind november valt bij zo'n 3.000 inwoners van de gemeente Sittard-Geleen de vragenlijst Seniorenmonitor 2007 in de brievenbus. De enquête wordt uitgevoerd door de GGD Zuid-Limburg in opdracht van de gemeente Sittard-Geleen. Zowel de gezondheid als de wensen en behoeften op het gebied van welzijn en zorg worden in kaart gebracht. Volgens verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk is het van belang te weten wat er leeft onder 55-plussers in de gemeente: 'In 2030 is 42 procent van de inwoners in Sittard-Geleen 55 jaar of ouder. Wij willen graag dat mensen mee blijven doen aan de maatschappij, langer gezond zijn en zelfstandig kunnen leven. Daar zijn ook voorzieningen voor nodig of activiteiten voor ouderen. Door deze monitor krijgen we inzicht in wat op korte en langer termijn nodig is en kan de gemeente en de GGD het beleid hierop afstemmen.'

Met deze insteek sluit de gemeente Sittard-Geleen aan op het landelijke ouderenbeleid 'langer leven in goede gezondheid'. In de enquête staan onder meer vragen over medicijngebruik, mogelijke letsels, alcoholgebruik, mantelzorg, gezondheid en kwaliteit van het leven. Naar aanleiding van die uitkomsten worden voorzieningen getroffen en/of activiteiten georganiseerd. Die voorzieningen zijn erop gericht de zelfredzaamheid van 55-plussers te stimuleren zodat ouderen langer gezond en zelfstandig kunnen leven. Het onderzoek is niet eenmalig. In de toekomst gaat de gemeente Sittard-Geleen de onderzoeksgegevens structureel actualiseren.

Betrouwbaar beeld

Het is de bedoeling dat iedere 55-plusser die een vragenlijst ontvangt, deze zelf invult en binnen 2 weken terugstuurt in de bijgesloten antwoordenvelop. Berry van Rijswijk roept iedereen die een brief en vragenlijst ontvangt op om mee te doen met deze enquête: 'Een goed en betrouwbaar beeld kan alleen worden verkregen als zoveel mogelijk senioren de vragenlijst invullen.' De resultaten van de seniorenmonitor komen voor de zomer van 2008 beschikbaar. In de raadsvergadering van 8 november is afgesproken dat bij het verschijnen van de resultaten een ronde tafelconferentie wordt georganiseerd rondom het thema eenzaamheid van ouderen. De enquête besteedt hier ook aandacht aan. Voor deze ronde tafelconferentie worden experts en belangenorganisaties uitgenodigd.

Pilot
Het onderzoek in Sittard-Geleen is het tweede GGD seniorenonderzoek in Limburg. Ook landelijk is er nog weinig ervaring op dit gebied. Het is de bedoeling dat de seniorenmonitor in de toekomst in heel Limburg wordt uitgezet. Elke gemeente maakt dan gebruik van dezelfde vragenlijst, waardoor de resultaten per regio te vergelijken zijn en er uitspraken gedaan kunnen worden op Limburgs niveau.


---




Gemeente Sittard-Geleen