Voedingcentrum


Eten, milieu en het broeikaseffect broeikasgassen

14 november 2007

Wereldwijd gezien ontstaat eenderde van alle milieuvervuiling door het maken en eten van voedsel. Vooral voor vlees is veel land, water en energie nodig. Maar per soort vlees is er veel verschil. Kip is veruit het milieuvriendelijkst, gevolgd door varkensvlees. Deze en andere informatie over milieuvriendelijk eten is te vinden op www.voedingscentrum.nl.

De laatste tijd is er veel aandacht voor alle milieuproblemen die veroorzaakt worden door het maken en eten van voedsel en met name vlees. Vlees eten heeft veel impact omdat er veel veevoer voor nodig is. Nu ook een land als China steeds meer vlees gaat eten, worden de vraag naar landbouwgrond steeds groter. Zo wordt in Azië en Zuid-Amerika veel bos gekapt om bijvoorbeeld soja te verbouwen voor veevoer dat wordt geëxporteerd naar Europa.

Broeikasgassen

Vlees eten draagt ook bij aan de hoeveelheid broeikasgassen. De bijdrage van veeteelt aan het broeikaseffect is met achttien procent zelfs hoger dan de bijdrage van verkeer. Een van de oorzaken is dat voor het verbouwen van voer veel energie nodig is. Zeker als dat Azië en Zuid-Amerika komt. Een andere factor is dat rundvee methaan uitstoot en er uit de mest lachgas vrijkomt.

Minder vlees eten is dus ook een goede keus als het gaat om het broeikaseffect. Dat geldt ook voor het eten van groente en fruit van het seizoen. Daar is veel minder energie voor nodig dan voor groente en fruit die zijn ingevlogen of zijn geteeld in een verwarmde kas. Ook biologisch voedsel belast het milieu minder.

Meer informatie

Wie meer wil weten over milieubewust eten, kan terecht op de site van het Voedingscentrum. Op de actiepaginaâs van de campagne Voedselkwaliteit is hierover veel informatie te vinden. Ook staat er informatie over andere aspecten die een rol kunnen spelen bij het kiezen van voedsel, zoals dierenwelzijn en milieu.