Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-619

Arnhem,13 november 2007

GELDERLAND VRAAGT CRAMER OM 112 MILJOEN VOOR AANPAK LUCHTKWALITEIT

Gedeputeerde Staten hebben vandaag de luchtkwaliteitsrapportage 2006 vast. Uit de rapportage blijkt dat het beter gaat met de Gelderse luchtkwaliteit maar nog niet goed genoeg. Om alle knelpunten aan te pakken en te voldoen aan Nederlandse en internationale richtlijnen is 112 miljoen euro nodig. Gelderland vertrouwt erop dat de minister dit bedrag zal vrijmaken, zo laat de provincie weten in een brief aan de minister.

Luchtkwaliteit wordt beter
De luchtkwaliteit in Gelderland verbetert. De maatregelen die genomen worden zoals het verbeteren van de doorstroom van wegen en technologische maatregelen in de landbouw zoals gecombineerde luchtwassers werken goed. Ook het toenemend aantal 'schonere' auto's dragen bij aan het terugddringen van schadelijke uitstoot. Uit de rapportage blijkt dat er, net zoals in voorgaande jaren, alleen overschrijdingen zijn voor fijnstof en stikstofdioxide en niet voor andere stoffen zoals benzeen en koolmonoxide. Een te hoog fijnstofgehalte in de lucht kan leiden tot gezondheidsrisico's.

De grootste knelpunten om de lucht schoner te krijgen, zijn bij het wegennet - zowel in als buiten de bebouwde kom - en bij grote stallen van pluimveebedrijven. Om alle knelpunten aan te pakken is meer geld nodig dan de 8 miljoen euro die het Rijk eerder overmaakte aan de provincie.

Zeven 'schone lucht' gemeenten
Er zijn in 49 gemeenten overschrijdingen vastgesteld. 27 hiervan hebben zowel knelpunten bij wegen als bij agrarische bedrijven. 14 gemeenten hebben alleen agrarische knelpunten. In de overige zeven Gelderse gemeenten zijn geen overschrijdingen geconstateerd. Dit zijn Brummen, Doesburg, Millingen aan de Rijn, Rijnwaarden, Rozendaal, Ubbergen en Winterswijk.

Provinciaal Actieplan Luchtkwaliteit en rapportage Luchtkwaliteit De rapportage Luchtkwaliteit is een van de 19 actiepunten uit het Provinciaal Actieplan Luchtkwaliteit. De kern van de rapportage bestaat uit een overzicht van de overschrijdingen van de luchtkwaliteitnormen en een vergelijking met andere jaren. Ook wordt een doorkijk gegeven naar de toekomst. Hoe de luchtkwaliteit zich naar verwachting zal ontwikkelen.

Brief naar Cramer
De provincie heeft de ambitie om alle knelpunten tijdig op te lossen. Ook de hardnekkige. Voor fijnstof moeten de knelpunten uiterlijk in 2010 zijn opgelost. Voor stikstofdioxide is dit uiterlijk in 2015. Dit kan alleen als er meer geld op tafel komt. Vooral de maatregelen die nodig zijn in de landbouw zijn tot nu toe onderbelicht gebleven en blijken veel geld te kosten. Deze maatregelen variëren van stimuleringssubsidies voor innovatie of tot in het uiterste geval sanering van bedrijven.