Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

QlikTech na overname Cognos door IBM op een na grootste BI-leverancier

Marktverschuiving: complexiteit maakt plaats voor eenvoud

Hoofddorp, 14 november 2007 - QlikTech, volgens IDC het snelst groeiende Business Intelligence (BI)-softwarebedrijf ter wereld, ziet in de overname van Cognos door IBM de bevestiging van zijn voorspelling dat de grote conventionele BI-leveranciers op termijn zouden ophouden te bestaan als zelfstandige ondernemingen. Als redenen voor deze consolidatie in de BI-markt noemde QlikTech een jaar geleden druk van bovenaf en verlies van marktaandeel aan snelgroeiende innovators die eenvoudige en intuïtieve oplossingen bieden.

CEO Lars Björk van QlikTech licht toe: "Het blijkt dat we gelijk krijgen met onze voorspelling dat complexiteit het veld moet ruimen voor eenvoud. Het afgelopen jaar heeft de BI-markt drastische veranderingen ondergaan en na deze laatste aankondiging blijven er nog maar een paar 'conventionele' BI-partijen over. Dat is uitstekend nieuws voor QlikTech."

"Ik begrijp waarom deze grootmachten van de IT-industrie een dergelijke beslissing nemen," vervolgt Björk. "Ook zij willen een stukje van de taart in het snelst groeiende IT-marktsegment van dit moment. Wat deze consolidatiegolf echter bewerkstelligt, is vrij baan maken voor de partijen die leveren wat ze beloven: BI van de volgende generatie, die innovatief, eenvoudig, intuïtief, gebruiksvriendelijk en kosteneffectief is en daarnaast eenvoudig kan worden geïmplementeerd. En van de volgende generatie BI-leveranciers is QlikTech de nieuwe leider."

QlikTech is de snelst groeiende leverancier van BI-oplossingen met een omzetgroei van pakweg 80% op jaarbasis. Geen enkele andere partij ziet de jaaromzet uit licenties met meer dan 20% groeien; sommige moeten zelfs genoegen nemen met krimp. Nu IBM de acquisitie van Cognos heeft aangekondigd, is QlikTech de op een na grootste zelfstandige BI-leverancier in termen van licentieverkopen. Alleen Microstrategy is groter (licentieverkopen afgelopen kwartaal: +23% na een negatieve groei van 6% in het voorgaande kwartaal). QlikTech verkoopt licenties, geen services. Conventionele BI-leveranciers halen meer dan 50% van hun omzet uit services, maar klanten willen een product dat zij zelf kunnen implementeren zonder een leger externe adviseurs te hoeven inschakelen.

"Wanneer je een organisatie als IBM, die van oudsher complexe gespecialiseerde softwaresystemen bouwt, combineert met een organisatie als Cognos, die complexe analysesystemen bouwt, is het resultaat meer complexiteit, niet minder. Dit maakt de keuze voor de klant niet gemakkelijker. Bovendien moet de klant zich afvragen, ofschoon Cognos als zelfstandig onderdeel van IBM zal doorgaan, wat dit betekent in termen van investeringsbescherming en toekomstige inzet en uitbreiding van BI-applicaties," aldus Björk.

Over QlikTech

QlikTech, marktleider in innovatieve Business Intelligence-applicaties, levert geavanceerde en visueel-georiënteerde analyse- en rapportageoplossingen die snel te ontwikkelen, te implementeren en te gebruiken en makkelijk te onderhouden zijn. QlikView 8.0, QlikTechs paradepaardje, maakt gebruik van een next-generation, gepatenteerde, in-memory associatietechnologie voor een snelle analyse van meer dan een miljard records. De applicatie ondersteunt een open informatiearchitectuur voor een economisch verantwoorde inzet door organisaties van welke omvang dan ook. QlikViews click-driven, visueel interactieve interface is voor eindgebruikers eenvoudig om te (leren) gebruiken, waardoor iedereen betere informatie tot zijn beschikking heeft.

QlikTech, 's werelds snelst groeiende Business Intelligence-softwarebedrijf met ruim 6.600 klanten in 79 landen, krijgt er iedere werkdag 12,5 nieuwe klanten bij. Behalve duizenden kleine en middelgrote bedrijven behoren ook tal van grote ondernemingen tot het klantenbestand van QlikTech. Klanten in de Benelux zijn onder meer: ABX Logistics, ADP, Atos Origin, ING Trust, KLM, MarktSelect (Graydon), Merck Sharp & Dohme, Panasonic, Schenker, ThiemeMeulenhoff, TNT en Zurich Verzekeringen. QlikTech is privaat bezit en wordt financieel gesteund door Accel Partners, Jerusalem Venture Partners en Industrifonden. Het hoofdkantoor van QlikTech, opgericht in Zweden, staat in Radnor, Pennsylvania (VS) Het bedrijf heeft vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Scandinavië en Nederland en telt meer dan 500 partners wereldwijd.

Contactgegevens:

QlikTech Nederland

The Communication Force

Jeannette de Kort

Caroline Breure

Tel. +31 (0)23 - 55 63 263

Tel. +31 (0)23 - 56 56 850

jeannette.dekort@qliktech.com

carolineb@communicationforce.com