Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlement tekent Europees kader voor bodembescherming uit (14/11/07)

Het Europees Parlement kiest resoluut voor een duurzaam bodemgebruik via een kaderrichtlijn bodembescherming. De richtlijn heeft drie hoofddoelen: duurzaam grondgebruik bevorderen, bodemdegradatie door klimaatverandering verhinderen of terugdringen en meer coherentie brengen in de bestaande wetgeving die raakt aan het bodembeleid (zoals afval, pesticiden, water, lucht ...). De meningen over het nut van een Europese aanpak liepen erg uit elkaar. Vooral parlementsleden uit Noord- en West-Europa stelden zich sceptisch op en vroegen zelfs het hele voorstel af te wijzen. Een Europese aanpak is nochtans aangewezen gezien in de EU op 3,5 miljoen plaatsen bodemvervuiling werd vastgesteld en slechts in 15% van de gevallen tot sanering werd overgegaan.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is even wel voorstander van een flexibele richtlijn met gemeenschappelijke doelstellingen en principes die door de lidstaten met eigen maatregelen kunnen worden ingevuld: "Momenteel hebben slechts een 9-tal Europese lidstaten een eigen bodemwetgeving, waaronder Vlaanderen dat een erg vooruitstrevend bodembeleid voert. Een flexibele richtlijn moet vermijden dat de concurrentiepositie van landen en regio"s die reeds inspanningen leveren ondermijnd wordt. Ik acht het daarom erg belangrijk voor Vlaanderen dat alle lidstaten actie moeten ondernemen. Verder heeft bodemaantasting een impact op andere aspecten van het leefmilieu zoals water en lucht. Bovendien kan aantasting ook grensoverschrijdende gevolgen hebben zoals slib door erosie in buurlanden."

De sleutelelementen van het rapport zijn de volgende:
- De lidstaten moeten verontreinigde locaties identificeren en inventariseren . Deze inventaris mag zowel op nationaal als regionaal niveau worden opgesteld, moet openbaar zijn en regelmatig geactualiseerd worden. Lidstaten of regio"s zoals Vlaanderen die dit werk reeds deden, moeten dit niet opnieuw doen.
-Lidstaten worden ook uitgenodigd prioriteitsgebieden aan te duiden waar speciale maatregelen nodig zijn tegen bijvoorbeeld erosie, het verlies aan biodiversiteit, bodemdegradatie en verzilting. De lidstaten mogen zelf de methode bepalen om deze problemen aan te pakken.

-Lidstaten worden gevraagd op het passende bestuursniveau saneringsstrategieën op te stellen.

-Bij verkoop van land dienen de autoriteiten en de tweede partij ingelicht te worden over de activiteiten die op het land plaatsvinden tot de dag van de verkoop.

-Er wordt heel veel belang gehecht aan het uitwisselen van goede praktijken.

Het Parlement heeft het oorspronkelijke Commissievoorstel grondig gewijzigd.
Frieda Brepoels: "De originele tekst van de Europese Commissie respecteerde onvoldoende het subsidiariteitprincipe en legde de lidstaten te veel gedetailleerde verplichtingen op. Ik heb zelf ook een groot aantal amendementen ingediend en ben erg tevreden over het resultaat. Het voorstel biedt de lidstaten voldoende speelruimte: zo kunnen ze zelf kiezen welke maatregelen ze vooropstellen en hoe ambitieus die moeten zijn. Bovendien creëert de richtlijn geen bijkomende administratieve lasten of dubbel werk en wordt de rol van de regionale overheden expliciet erkend."

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 78 62
Fax: 02 284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu