Gemeente Breda

Kpabel nieuwe stijl richt zich op persoonlijke ontwikkeling werknemers

Niet het re-integreren van mensen, maar juist hun persoonlijke ontwikkeling en voorbereiding op het aankunnen van (commerciële) re-integratietrajecten, het werkbedrijf van BSW Bedrijven of een reguliere werkplek worden de basis van het kpabel nieuwe stijl. Behoud van de specifieke kennis over het ontwikkelen van vaardigheden bij werknemers én een aangepaste organisatie zijn de nieuwe uitgangspunten die moeten zorgen voor een een gezonde toekomst van kpabel.

Burgemeester en wethouders van Breda vinden dat dit de beste basis is voor het kpabel nieuwe stijl. Aanleiding tot hun besluit is een intern gemeentelijk rapport van december 2006, waarna het college besloot de dienstverlening van kpabel, onderdeel van BSW bedrijven, nauwkeurig onder de loep te nemen. Het college onderzocht op welke manier het mogelijk zou zijn kpabel financieel gezond te maken en om te vormen naar een klein, specialistisch team, dat minder overhead- en bedrijfsvoeringkosten zou moeten maken en beter zou aansluiten bij het werkbedrijf BSW. Het rapport met voorstellen hiertoe is gisteren door het college vastgesteld.

Met de nadruk op de persoonlijke ontwikkeling van werknemers sluit BSW Bedrijven naadloos aan op het wetsvoorstel rondom de modernisering van de Sociale Werkvoorziening, zoals dat door de Tweede Kamer is aangenomen. Het nieuwe kpabel richt zich ook in naar deze mensontwikkeling, zoals de nieuwe wet het stelt.

Capaciteiten en ambities

Het gaat er in het wetsvoorstel namelijk om dat mensen in de Sociale Werkvoorziening zo regulier mogelijk gaan werken, passend bij hun capaciteiten en ambities. Kpabel gaat de vaardigheden van SW-geindiceerden meten en persoonlijke ontwikkelingsplannnen opstellen. Als mensen aan de slag gaan, kan dat via het wennen aan werk binnen kpabel, directe instroom in het werkbedrijf van BSW Bedrijven, of via plaatsing op een regulier arbeidscontract via de constructie Begeleid Werken.

De nieuwe inrichting van kpabel leidt niet tot gedwongen ontslagen. Door nauwe samenwerking met Sociale Zaken vindt de afname van personeelsleden plaats via natuurlijk verloop en door instroom elders binnen de gemeente.

Het personeel en de Ondernemingsraad van kpabel en BSW bedrijven zijn gisteren geïnformeerd over de nieuwe toekomst van kpabel.

Breda, 14 november 2007