Gemeente Breda

Balans in detailhandelsplannen Breda

De realisatie van het winkelgebied Achter de Lange Stallen, de uitbreiding van de Woonboulevard en de herontwikkeling van het Dr. Struyckenplein versterken de bestaande detailhandelsstructuur van Breda in positieve zin. Daarnaast is er ruimte voor nieuwe initiatieven op de Stadionlocatie en de Bavelse Berg. Hier kunnen onder voorwaarden nieuwe detailhandelsvoorzieningen komen. Die moeten aanvullend zijn op het bestaande aanbod en dit versterken. Ook moeten de ontwikkelingen een eigen profiel hebben. Dit blijkt uit het onderzoek Haalbaarheid en effecten van nieuwe detailhandelsprojecten in Breda. Het college heeft deze week ingestemd met dit rapport.

Evenwicht in de detailhandelsstructuur

De gemeente Breda streeft naar een evenwichtige detailhandelsstructuur. Evenwicht enerzijds tussen de kansen die nieuwe ontwikkelingen bieden, anderzijds het in stand houden van de kwaliteit die op het gebied van detailhandel in de loop der jaren is opgebouwd. Het college wil de positie van Breda als bovenregionale winkelstad versterken door de ontwikkeling van de Lange stallen en de afronding van de Woonboulevard. Daarnaast is het van groot belang om de economische structuur op buurt- en wijkniveau te behouden en mogelijk te versterken. De ontwikkeling van het dr. Struyckenplein is hiervan een voorbeeld.
Daarnaast biedt het college ruimte aan de ontwikkelingen op de Stadionlocatie en de Bavelse Berg maar stelt ten aanzien van de detailhandel duidelijke voorwaarden: niet meer van hetzelfde en ieder een eigen, duidelijk herkenbaar profiel. Het doel is Breda als winkelstad voor de (inter)nationale bezoeker aantrekkelijker te maken.

Stadionlocatie

Het winkelgebied rond het stadion wordt gepositioneerd als een runshoppingcentrum, dus een centrum dat heel doelgericht bezocht wordt om bepaalde aankopen te doen. Hiermee onderscheidt het zich van de binnenstad van Breda want daar staat het "funshoppen" (kijken, vergelijken en verblijven) centraal. Voor runshoppen zijn gemak en efficiëntie belangrijk.. Aan de uitwerking van de plannen voor de Stadionlocatie verbindt het college uitdrukkelijk de voorwaarde dat alle detailhandel afkomstig moet zijn van elders in Breda.

Bavelse Berg

De totale detailhandelsontwikkeling op de locatie Bavelse Berg moet samenhangen met de thema's (outdoor)sport, wellness en interactivity en duidelijk deel uitmaken van het totaalconcept voor het Park Bavelse Berg.

De hoofdmoot van deze ontwikkeling wordt sport. Op die manier kan in Breda het eerste volwaardige Nederlandse sportthemacentrum ontstaan.

Vervolg

Het rapport `Haalbaarheid en effecten nieuwe retailprojecten Breda' wordt aangeboden aan de commissie Onderwijs en Economie, die dit in de vergadering van 29 november behandelt. Ook de initiatiefnemers van de diverse ontwikkelingen worden geïnformeerd en met hen wordt verder overleg gevoerd.

Na goedkeuring van de raad wordt de bestaande detailhandelsnota uit 2002 aangepast en krijgt de directie ruimtelijke ontwikkeling opdracht om te onderzoeken op welke manier de branchering in bestemmingsplannen gewaarborgd kan worden. De directie grondbedrijf en economische zaken krijgt opdracht om afspraken over de branchering met de betrokken initiatiefnemers uit de markt in overeenkomsten vast te leggen.

Breda, 14 november 2007