Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Slechts kleine aanpassingen in begroting 2008

Een meerderheid van de deelgemeenteraad, te weten de fracties van de PvdA, GroenLinks en Lijst Smit, heeft donderdag 8 november ingestemd met de Programmabegroting 2008.

(door: Emile Hilgers / publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

SP-fractie afwezig
Leefbaar Rotterdam, het CDA en Lijst Goedegebuur stemden tegen. Dat betekent dat het huishoudboekje van de deelgemeente Feijenoord voor het komende kalenderjaar vaststaat. De SP-fractie was vorige week afwezig en deed daarom niet mee aan de stemming.

Parelpleinen en jeugdactiviteiten
Met een aantal amendementen is de conceptbegroting van het dagelijks bestuur op kleine onderdelen aangepast. Zo wordt 35.000 euro uitgetrokken om bewonersplannen uit te voeren voor verfraaiing van kleine pleinen (amendement 5, parelpleinen) en wordt binnen de bestaande budgetten 100.000 euro geoormerkt voor jongerenactiviteiten (amendement 3, stimuleren jeugdactiviteiten). Vooraf zette ook GroenLinks zijn handtekening onder deze amendementen van de PvdA.

Wijkinitiatieven
Voor wijkinitiatieven wordt 50.000 euro gereserveerd uit de algemene reserve (amendement 6, wijkinitiatieven deelraad, van de PvdA).

DialoogDrieDaagse
Er was verder voldoende steun voor drie amendementen die niet direct invloed hebben op budgetten. Het gaat om:

* amendement 2, participatiebeleid, van de PvdA, dat onder meer beoogt de begroting met betrekking tot participatie in overeenstemming te brengen met een notitie uit 2004;
* amendement 4, DialoogDrieDaagse, van de PvdA, bedoeld om de eerste editie van dit evenement te evalueren en vast onderdeel te maken van het programma Welzijn;

* amendement 1, prestatie-indicator kunst en cultuur, van GroenLinks, dat aangeeft dat een kadernotitie Kunst en Cultuur uiterlijk in december 2008 wordt goedgekeurd door de deelraad. Vooraf mede ondertekend door de PvdA.

Kritiek op Eat & Meet
Ook op de tweede avond van het begrotingsdebat was er kritiek op investeringen in Eat & Meet. Reagerend op opmerkingen van Leefbaar Rotterdam en het CDA wierp bestuursvoorzitter Dagmar Oudshoorn tegen dat de deelgemeente Feijenoord niet investeert in horecaondernemingen, zoals door Leefbaar Rotterdam was gesuggereerd. Wel is en wordt een aanpak van het gebied mede gefinancierd. De rol van de deelgemeente is faciliterend, sprak portefeuillehouder René Kronenberg. Bovendien is het een project met een lange doorlooptijd.

Buurthuizen
Verder wilde Leefbaar meer controle op en inzicht in subsidiestromen. Motie 2 die pleitte voor een onderzoek hieromtrent kreeg slechts steun van de lijsten Smit en Goedegebuur. Een meerderheid van PvdA, GroenLinks en CDA steunde het dagelijks bestuur, dat had opgemerkt dat er in het jaarverslag en jaarplan overzichten staan van subsidies. Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) zei te hebben geconstateerd dat buurthuizen vaak dicht zijn op tijden dat activiteiten zouden moeten plaatsvinden. Oudshoorn stelde dat er wel degelijk controle plaatsvindt.

Mobiele cameraset
In het begrotingsdebat waren er opmerkingen over cameratoezicht. Oudshoorn liet in antwoord op vragen van Leefbaar Rotterdam weten dat cameratoezicht in haar beleving altijd een aanvullend instrument moet zijn, dus onderdeel van een brede aanpak. Bovendien is cameratoezicht duur. De deelgemeente heeft bij de gemeente een mobiele cameraset aangevraagd, lichtte de voorzitter toe, zodat op meerdere plaatsen tijdelijk cameratoezicht mogelijk wordt.

Participatienota
Het belang van participatie, een week eerder in de algemene beschouwingen van vrijwel alle fracties benadrukt, werd erkend door het dagelijks bestuur. Robbert Baruch zei dat begin 2008 een plan van aanpak wordt gepresenteerd voor een participatienota. We zijn veel in de wijk als dagelijks bestuur. Maar ik begrijp best dat u een beetje ongeduldig bent. Motie 10, inspraak Vogelaaraanpak en Pact op Zuid, van de PvdA werd gesteund door het dagelijks bestuur. Dat gaat zich nu inspannen om standaardmomenten in te bouwen voor het betrekken van bewoners en de deelraad. Tegen deze motie stemden het CDA en de lijsten Smit en Goedegebuur.

Unaniem
Unaniem steunde de deelraad de moties 6, 7, 3, 4 en 5 van GroenLinks over:

* ouderparticipatie (vooraf mede ondertekend door de PvdA), begin 2008 komt er een themadiscussie;

* groene Beijerlandselaan (vooraf mede ondertekend door de PvdA), het dagelijks bestuur gaat overleggen met betrokken partijen om te komen tot een vitale, leukere en groene winkelstraat;
* trots op Feijenoord, de raadsleden spreken uit trots te zijn op de deelgemeente en alle inwoners;

* cadeaubomen, het dagelijks bestuur gaat met bewoners en bewonersorganisaties plekken zoeken waar deelraadsleden als cadeau voor alle wijken bomen kunnen planten;

* actueel debat (vooraf mede ondertekend door de PvdA), de mogelijkheid van een twee minutendebat in raads- en commissievergaderingen.

TNO-onderzoek
Aangenomen werd verder motie 11 van de PvdA over TNO-onderzoek naar de bouwtechnische staat van de woningen, waarvoor in de conceptwijkvisie Vreewijk sloop is voorzien. Portefeuillehouder Gülami Yesildal zegde al in de eerste termijn toe vóór 18 december een financieringsvoorstel aan te bieden aan de raad. De drie aanwezige leden van Leefbaar Rotterdam stemden tegen; volgens een stemverklaring van Henk van Rijn omdat de PvdA zou moeten proberen om op de Coolsingel financiering voor dit onderzoek te vinden. Ook het CDA en de Lijst Goedegebuur stemden tegen deze motie.

Motie (13), wat Feijenoord bindt
Voldoende stemmen waren er ook voor de op het laatste moment ingediende motie (13), wat Feijenoord bindt, van de PvdA. Deze verzoekt het dagelijks bestuur om, gebruikmakend van de bestaande contacten, een project te ontwikkelen waarbij jongeren de mooie punten van hun leefomgeving in beeld kunnen brengen. Leefbaar Rotterdam en CDA-raadslid Wyrnus Pikeur stemden tegen.

Besluitenlijst
Drie moties haalden het niet bij de stemming rond de klok van één in de nacht van 8 op 9 november. Naast de eerdergenoemde motie 2, onderzoek subsidiestromen was dat de motie, informatievoorziening raadsleden, van Leefbaar Rotterdam (motie 1). De PvdA gaf aan dat alle informatie toegankelijk is via onder meer de website en dat de vraag om een besluitenlijst van het presidium eerst in dat college gesteld had kunnen worden. Ook GroenLinks stemde tegen deze motie.

Geen vreugde
De laatste motie die onvoldoende stemmen kreeg, was motie 9, motie van vreugde, van de Lijst Goedegebuur. Hiermee wilde de indienster de raad laten uitspreken dat zij blij was dat er geen onduidelijkheden meer kunnen bestaan, vanwege een persbericht van de deelgemeente waarin staat dat de voertaal in de raadzaal Nederlands is en dat burgers die aan de balie komen in het Nederlands te woord worden gestaan.

Meertalig
Marco van Lent (PvdA) merkte op dat de deelraad zich niet heeft uitgesproken over de burgerschapscode die in de motie wordt genoemd. Hij stelde ook dat meertalige folders (waartegen de Lijst Goedegebuur in de algemene beschouwingen had geageerd) nuttig zijn voor bepaalde groepen. Vóór de motie van vreugde stemden Leefbaar Rotterdam, Wyrnus Pikeur (CDA) en de lijsten Smit en Goedegebuur.

(Alle moties en amendementen staan vermeld op de deelgemeentepagina van vorige week of kunt u nalezen op www.feijenoord.rotterdam.nl (via actueel, deelgemeentepagina, 7 november 2007)

Bij de fotos (fotos: 35.000 euro uittrekken om bewonersplannen uit te voeren voor verfraaiing van kleine pleinen (amendement 5). De eerste DialoogDrieDaagse evalueren en als vast onderdeel opnemen in het programma Welzijn (amendement 4).
De deelgemeente heeft bij de gemeente een mobiele cameraset aangevraagd, zodat op meerdere plaatsen tijdelijk cameratoezicht mogelijk wordt.
Het belang van participatie werd erkend door het dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente gaat met bewonersorganisaties plekken zoeken waar deelraadsleden als cadeau voor alle wijken bomen kunnen planten (motie 4) Project ontwikkelen waarbij jongeren de mooie punten van hun leefomgeving in beeld kunnen brengen (motie 13).)