Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

14 november 2007
Late uitbetaling toeslagrechten onacceptabel

NAJK betreurt de handelswijze van het ministerie omtrent de uitbetaling van toeslagrechten. In een brief aan de tweede kamer wekt minister Verburg de schijn dat Brussel de oorzaak is van de late betalingen. Uiteraard is het, met name voor jonge boeren met relatief hoge financieringslasten, een hard gelach dat ze moeten wachten op vaak aanzienlijke bedragen.

Vorig jaar mocht, eenmalig, gebruik gemaakt worden van een voorschotmogelijkheid op de bedrijfstoeslagrechten. Dit jaar staat Brussel dat niet meer toe. De reden van het toestaan van voorschotmogelijkheid in 2006 hing samen met de verwachte extra drukte vanwege de implementatie van het toeslagrechten systeem. We kunnen dus concluderen dat niet Brussel maar Den Haag veroorzaker is van het laat over gaan tot uitbetalingen. Men heeft simpelweg de orde niet op zaken, zodat de betalingen voor het grootste deel niet december maar pas in de loop het voorjaar van 2008 plaatsvinden.

Om in aanmerking te komen voor bedrijfstoeslagrechten moet aan strenge randvoorwaarden worden voldaan waar eveneens streng op toegezien wordt. Randvoorwaarden die voortkomen uit maatschappelijk wensen. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat de administratieve lastenverlichting waarop de afgelopen jaren veelvuldig is aangedrongen, voor ondernemers nauwelijks waarneembaar is. Dit feit gekoppeld aan de late betaling zonder rentevergoeding, leidt tot grote frustratie en onbegrip aan het adres van Dienst Regelingen.