Ex-asielzoekers krijgen identificatiedocument

Ex-asielzoekers die niet beschikken over een paspoort en een reguliere aanvraag hebben ingediend zullen voortaan een document krijgen waarmee zij zich kunnen identificeren. Het gaat om een zogenaamd W2-document waarop hun identiteit, nationaliteit en verblijfsrechtelijke status staan vermeld. Dit schrijft Staatssecretaris van Justitie Albayrak in een brief aan de Nationale ombudsman Brenninkmeijer. Een afschrift van deze brief is verzonden aan de Tweede Kamer.

Hiermee volgt de staatssecretaris een aanbeveling van de Nationale ombudsman gedeeltelijk op. Hij wilde dat aan àlle vreemdelingen die in afwachting van een beslissing op hun aanvraag rechtmatig in Nederland verblijven en zich niet op andere wijze kunnen identificeren, een dergelijk document zou worden verstrekt. Zo ver wil de staatssecretaris niet gaan. Alleen in bijzondere omstandigheden kan ook aan een vreemdeling zonder asielachtergrond een W2-document worden verstrekt. Het gaat daarbij met name om vreemdelingen die zijn vrijgesteld van het paspoortvereiste.

Om misbruik te voorkomen wordt direct bij het indienen van een aanvraag bij de IND getoetst of er aan het mvv-vereiste is voldaan. Als dit niet het geval is en de vreemdeling hier niet van is uitgezonderd, wordt de aanvraag direct buiten behandeling gesteld. Naar verwachting zal door de pardonregeling en het terugdringen van achterstanden bij de IND het aantal vreemdelingen dat alsnog in aanmerking komt voor een W2-document gering zijn.

Noot voor redacties (