VNG: lokale en regionale aanpak bedrijventerreinen

14/11/2007 15:10



VNG



De planning, coördinatie en het beheer van bedrijventerreinen is in hoofdzaak een zaak van gemeenten en lokale bedrijven. Dit bepleit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten moeten samen met lokale bedrijven bepalen hoe omgegaan wordt met bedrijventerreinen in economisch én in ruimtelijk opzicht. En ook de aanpak van de problematiek rondom bedrijventerreinen dient op gemeentelijk en regionaal niveau plaats te vinden.

Gemeenten zijn al volop in de slag met de aanpak van bedrijventerreinen. Zo nemen zij al in het beginstadium maatregelen om de levensduur van nieuwe bedrijventerreinen aanzienlijk te verlengen. Ook zetten zij bewuster in op herstructurering en voeren daarmee de SER-ladder in de praktijk uit.

De VNG wil gaan inzetten op de aspecten herstructurering, ruimtebeleving en samenwerking en vraagt het Rijk om de slaagkans van herstructureringsprojecten te vergroten door het uitbreiden van het juridisch instrumentarium (Wet voorkeursrecht gemeenten, leegstandsheffing en onteigening).

Ook pleit de VNG voor een simpeler subsidietraject voor herstructurering. Samen met overheden en bedrijfsleven wil de VNG bekijken welke concrete middelen het best in te zetten zijn bij verbetering van bestaande bedrijventerreinen.

De VNG ziet naast de huidige 'top-down' benadering een belangrijke rol voor de 'bottom up' aanpak bij de aanpak van bedrijventerreinen en de invulling van de samenwerking. En om intergemeentelijke samenwerking succesvoller te laten verlopen wil de VNG graag met betrokken overheden succesvolle voorbeelden uit de praktijk analyseren en een aantal intergemeentelijke experimenten uitvoeren.

Den Haag, 14 november 2007








Vereniging Nederlandse Gemeenten