Gemeente Oldenzaal


College legt meerjaren onderwijsbeleidsplan voor aan raad

gepubliceerd op : 14-11-2007

Het Oldenzaalse college heeft besloten een meerjaren onderwijsbeleidsplan ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad. Het betreft het plan `Met Zorg Jongleren', waarin de onderwijskoers voor de periode 2008 - 2012 wordt weergegeven.

De kern van het plan behelst het streven van de gemeente om jeugdige inwoners in staat te stellen zich te ontplooien tot zelfstandige individuen die goed voorbereid zijn op hun toekomst en die hun plaats in de samenleving weten te vinden. Dit wil de gemeente bereiken door zich te richten op een brede talentontwikkeling van alle kinderen, waar nodig maatwerk te leveren en samen te werken met het onderwijsveld. Het plan wordt binnenkort behandeld in het Politiek Forum en in de gemeenteraad.

De gemeenteraad heeft onderwijs aangemerkt als speerpunt van beleid en dit vindt zijn weerslag in het onderwijsbeleidsplan `Met Zorg Jongleren'. Om tot een succesvolle aanpak te komen, is er nadrukkelijk voor gekozen om schoolbesturen en andere belangrijke partners bij het plan te betrekken. Bij de uitvoering wordt een integrale aanpak van jeugd-, zorg-, onderwijsbeleid voorgestaan. Nieuwe ontwikkelingen worden op zorgvuldige wijze geïntegreerd in bestaande structuren als het Centrum voor Jeugd en Gezin en de Zorgadviesteams. Het plan bestrijkt de schoolloopbaan van kinderen, van de voorschoolse educatie vanaf circa 2,5 jaar tot en met hun intrede op de arbeidsmarkt. Hierbij wordt niet alleen aandacht aan onderwijs besteed, maar ook aan de `mantel' rondom de school die wordt gevormd door bijvoorbeeld jeugd(gezondheids)zorg, jeugd- en jongerenwerk, vrijetijdsbesteding, buitenschoolse opvang en sport.

Als het aan wethouder Frits Rorink ligt, zal de gemeente de komende jaren vooral veel aandacht besteden aan (1) de onderwijshuisvesting, (2) de verdere ontwikkeling van de brede school in De Thij (`Breedwijs'), (3) de zorg in en om de school, (4) het ontwikkelen van een onderwijsmonitor en (5) de leerplicht en het bestrijden van voortijdig schoolverlaten. "De gemeente hecht veel belang aan kwalitatief goed presterend onderwijs, met een daarbij behorend voor-zieningennetwerk rondom de school. Dit alles met het doel om de jeugd zich zo optimaal mogelijk te kunnen laten ontwikkelen. Door op lokaal en regionaal niveau een regisserende rol te vervullen, kunnen we onze doelen bereiken. Onder regie versta ik het verbinden en motiveren van partijen, het stimuleren van samenwerking en het sturen op afspraken. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat de gemeente zich gaat bemoeien met bijvoorbeeld de inhoud van het onderwijs. Alle samenwerkende partners hebben hun eigen specifieke taken en deskundigheid en zijn daarin leidend. Ik wil mij de komende jaren inzetten om van dit onderwijsbeleidsplan een succes te maken," aldus een enthousiaste wethouder Rorink.