Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | November

* | Ruimte voor kleinschalige verblijfsrecreatie

Ruimte voor kleinschalige verblijfsrecreatie

Meer mogelijkheden voor kamperen bij de boer en andere kleinschalige recreatie.

In het collegeprogramma Mensenwerk staat dat het college alle kansen voor werkgelegenheid wil benutten en zeker ook als het gaat om de potentie van recreatie en toerisme. Het college heeft nu ingestemd met nieuw beleid om meer ruimte te bieden aan kleinschalige recreatieve ontwikkelingen.

Daarnaast bestaat vanaf 1 januari de wet op de Openluchtrecreatie niet meer. Dat betekent dat alle vergunningen die ooit zijn afgegeven voor allerlei vormen van verblijfsrecreatie (zoals campings) ook niet meer geldig zijn.
Omdat (landelijke) regels straks ontbreken, heeft de gemeente zelf gekeken hoe we het beleid rond verblijfsrecreatie verder kunnen vormgeven.
Bovendien wil het college alle kansen voor werkgelegenheid benutten en wil het college meer ruimte geven voor kleinschalige recreatieve initiatieven.

Het college heeft ingestemd met nieuw beleid rondom de verblijfsrecreatie in onze gemeente: als het aan het college ligt, zijn een aantal veranderingen aan de orde. De belangrijkste zijn:


- Bestaande reguliere kampeerbedrijven mogen straks het hele jaar open zijn, dus ook in de winterperiode;

- Op de zogenaamde boerencamping mogen meer plekken gerealiseerd worden. Nu mogen er 15 plekken op zo'n terrein zijn, het worden er straks 25.

- Als boerenbedrijven helemaal willen stoppen met hun agrarische functie dan wordt het makkelijker om via wijzigingen in het bestemmingsplan een recreatieve functie toe te kennen aan een nieuw te realiseren verblijfsaccommodatie.

- Boeren mogen via een vrijstelling van het bestemmingsplan een recreatieve neventak in de vorm van recreatieappartementen ontwikkelen.

- Iedere burger mag in de woning zonder wijzigingen van het bestemmingsplan een Bêd en Brochje (of zo u wilt een Bed en Breakfast) realiseren. Daarvoor mogen maximaal 2 kamers en 4 bedden gebruikt worden.

- Een zelfstandig recreatief verblijf realiseren (met een eigen ingang of zelfs in een apart gebouw) wordt ook makkelijker via een vrijstelling van het bestemmingsplan. Er worden dan wel voorwaarden gesteld aan de afstand tot de buren.

- Het college wil een aantal plaatsen aanwijzen voor het stallen van campers, bijvoorbeeld in of bij het centrum of bij de jachthaven want daar zijn al voorzieningen voor recreanten zoals sanitair, het kunnen lozen van afvalwater en dergelijke. Het college stelt voor om campers maximaal 3 x 24 uur op één plek te kunnen stallen.

Meer details en voorwaarden staan in de conceptnotitie 'kleinschalige verblijfsrecreatie'. Alle bestaande recreatieondernemers en belangenorganisaties ontvangen dit concept. De notitie staat ook op deze site: kijk bij cultuur en recreatie. Na de inspraakperiode, die duurt t/m 13 december 2007 en de verwerking van de reacties, wordt deze conceptnotitie voorgelegd aan de gemeenteraad. Die stelt de notitie dan vast.