Ingezonden persbericht


http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=369026#

Cobouw: Marktplaats voor aannemers

BINNENLAND | 14-11-2007 00:00 | Desiree Hoving

WIERDEN - Aannemers kunnen nu via internet onderaannemers selecteren en aanbestedingsdocumenten uitwisselen. De website aanenuitbesteden.nl is de eerste marktplaats voor de bouw, volgens initiatiefnemer Erik Nieuwenhuis.

Met een brede glimlach stapt Erik Nieuwenhuis uit zijn auto in Rotterdam. De 24-jarige ondernemer uit Wierden heeft zojuist ontwikkelaar Proper Stok als klant binnengehaald. Sinds in september zijn website aanenuitbesteden.nl online ging, loopt hij regelmatig bij bouwbedrijven binnen.
Door zijn leeftijd lijkt hij misschien wat onervaren, maar volgens Nieuwenhuis verkoop het product zichzelf. "Eigenlijk is het jammer dat ik al die andere potentiële klanten nog niet mag noemen."
Wel kan hij vertellen dat inmiddels 650 onderaannemers bij de website zijn aangesloten. Dat betekent dat klanten als Groothuis Bouwgroep en Slingerland Bouw hen kunnen verzoeken een offerte te sturen.
Nieuwenhuis is ambitieus. Het aantal zal explosief groeien, verwacht hij. Grote bouwbedrijven - potentiële klanten - hebben immers duizenden onderaannemers in hun bestand. Aanenuitbesteden.nl biedt voor kleine en grote aannemers de mogelijkheid om hun vertrouwde onderaannemers een offerteaanvraag te sturen. Inclusief alle bijbehorende documenten in PDF; bestek, tekeningen, bijlages en artist's impressions. Daarnaast kan er - net als op een markplaats - worden gezocht naar geschikte onderaannemers met het juiste specialisme, keurmerk en certificering en dat alles binnen een bepaalde afstand tot het werk. Dit bespaart een hoop papieren rompslomp en dus tijd, stelt de initiator.
De besparing kan oplopen tot 20 uur bij een project met zestig offerteaanvragen. Dit geldt met name voor calculatoren. Het voorkomt bovendien faalkosten, omdat alle recente documenten tijdig op de website staan. "Aannemers krijgen per e-mail te weten wanneer er nieuwe documenten zijn. Daardoor is iedereen direct op de hoogte," aldus de ondernemer. Twee soorten websites lijken op het initiatief van Nieuwenhuis lijken. Het aankondigen van aanbestedingen is een type, zoals aanbestedingenonline.nl of de aanbestedingskalender.nl. Daarnaast zijn er marktplaatsen die de verbinding leggen tussen vakmensen en particulieren. Volgens Nieuwenhuis groeien deze twee typen websites als paddestoelen uit de grond. "Maar ze zijn niet zo interessant voor de aannemerij."

Huiverig
Sommige aannemers reageren in eerste instantie huiverig. Ze zijn bang dat onderaannemers niet met digitale documenten overweg kunnen, vertelt Nieuwenhuis. "Maar daar heb ik ook aan gedacht. Onderaannemers kunnen namelijk zelf kiezen hoe ze hun documenten willen ontvangen: ze kunnen op aanenuitbesteden.nl kiezen of ze deze direct willen downloaden en ze kunnen alles bij onze reprodienst bestellen. Dan ligt het de volgende werkdag in de bus." De meeste aannemers reageren enthousiast, vooral op de naam marktplaats, vertelt de ondernemer. "Vooral kleine onderaannemers zijn door marktplaats.nl vertrouwd met internet geworden. Het is voor hen een kleine stap om nu ook aanenuitbesteden.nl te gebruiken." Grote bedrijven reageren iets behoudender, volgens Nieuwenhuis. Doordat ze minder flexibel zijn, staan ze minder open voor marktplaatsachtige initiatieven. Nieuwenhuis verwacht dat de bouw de website aanenuitbesteden.nl massaal gaat omarmen. "De bouw is vrij behoudend en bedrijven kijken sterk naar elkaar. Ik zie dat als een voordeel. Daardoor gaat de sneeuwbal sneller rollen en hoef ik niet zelf iedereen over de streep te trekken."

Bron: Cobouw.nl