Gemeente Den Haag

BURGERINITIATIEF FIETSENSTALLING VRUCHTENBUURT (14 november)

College positief over overdekte fietsenstalling

De gemeente gaat het voorstel voor een buurtfietsenstalling aan de Abrikozenstraat hoek Pippelingstraat proberen te realiseren. Aanleiding is het burgerinitiatief van de werkgroep Fietsenstallingen Vruchtenbuurt. Met de overdekte fietsenstalling voor 50 fietsen wil de werkgroep de capaciteit uitbreiden om fietsen te stallen. Het college heeft besloten het initiatief te toetsen op financiële haalbaarheid en andere zaken. Het college staat er positief tegenover en wil uiterlijk
1 maart 2008 het haalbaarheidsonderzoek hebben afgerond. Wethouder Verkeer Peter Smit: "Met dit initiatief is een serieus voorstel gedaan vanuit en voor de buurt. Met het burgerinitiatief kan elke Hagenaar van 14 jaar en ouder zelf een plan opstellen en aan de gemeente voorleggen."

Burgerinitiatief
De werkgroep heeft het middel burgerinitiatief aangegrepen om een fietsenstalling te laten realiseren. Veel woningen in de buurt hebben onvoldoende ruimte voor het herbergen van fietsen. Er is te weinig capaciteit volgens de werkgroep Fietsenstallingen om aan de vraag te voldoen. Deze werkgroep hoopt dat de gemeente een fietsenstalling plaatst in de Abrikozenstraat hoek Pippelingstraat met ruimte voor 50 fietsen. Deze stalling krijgt een verdiepte bak met transparante wanden en een halfrond dak. Naast een uitgewerkt ontwerp is het plan voorzien van een kostenoverzicht.

Eigendom- en beheerconstructie
De werkgroep komt met een voor de gemeente Den Haag nieuwe opzet voor het beheer en eigendom van een dergelijk fietsenstalling. De gemeente wordt dan volgens het voorstel van het burgerinitiatief eigenaar van de stalling. Stichting Biesieklette treedt daarbij als exploitant op. Ook het onderhoud van de stalling en het incasseren van de maandelijkse gebruikersvergoeding ligt dan bij Biesieklette. Deze constructie van beheer en eigenaar gaat de gemeente in ieder geval toetsen. Ook de toepasbaarheid van het voorgestelde ontwerp wordt nog verder onderzocht.

Draagvlak
Voor het plaatsen van de fietsenstalling moet voldoende draagvlak in de buurt zijn. Via een bewonersavond kan een dergelijk draagvlak gemeten worden. Daarnaast moet de reguliere vergunningprocedure worden doorlopen. Toetsing van het ontwerp en de locatie is eveneens nodig. Als het haalbaarheidsonderzoek is goedgekeurd en er is voldoende draagvlak dan kan de overdekte fietsenstalling in de Vruchtenbuurt geplaatst worden in 2008.

Meer informatie
Wilt u meer weten over het indienen van een burgerinitiatief, kijk dan op www.denhaag.nl/digitaalloket en ga naar 'burgerinitiatief'.