VVD


14-11-2007

VVD: "Bodemrichtlijn helaas niet verworpen"

De voltallige vergadering van het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met de instelling van een Europese richtlijn voor de bescherming van de bodem. De VVD was hier sterk op tegen, omdat er al een veel Europese regelgeving bestaat die zorgt voor bescherming van de bodem.

Daarnaast is het geen grensoverschrijdend probleem en kan het dus beter door de lidstaten zelf geregeld worden. VVD-europarlementariër Mulder: "Ik ben zeer teleurgesteld dat het Europees Parlement vandaag heeft ingestemd met de bodemrichtlijn. Dit betekent onnodige extra regeldruk voor boeren, burgers en de overheid zelf."

Bovenop het voorstel van de Europese Commissie, keurde het Europees Parlement zelfs nog een groot aantal aanscherpingen van de richtlijn goed. Een tweetal voorstellen van de VVD werden gelukkig ook aangenomen en brengen enige verlichting. Eén daarvan zorgt ervoor dat lidstaten die al specifieke wetgeving hebben voor de bescherming van hun bodems, uitgezonderd worden van bepaalde verplichtingen die de richtlijn stelt, op voorwaarde dat hetzelfde beschermingsniveau wordt geboden. Mulder: "Nederland heeft al lang geleden maatregelen genomen om zijn bodems te beschermen, hopelijk kan de extra bureaucratie beperkt worden door mijn aangenomen voorstel."