Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 14 november 2007

Logo LHV - ZN

Huisartsen en zorgverzekeraars: Eerstelijn versneld versterken

Andere organisaties sluiten zich bij standpunt aan De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ondersteunen minister Klink om de versterking van de eerstelijn te bespoedigen om de zorg dichtbij de patiënt te brengen. Het is maatschappelijk gewenst de eerstelijn als buffer te laten fungeren om de toename van het aantal chronische aandoeningen op te vangen.

Zodoende raken de ziekenhuizen niet onnodig verstopt en kunnen die zich toeleggen op de echt specialistische hulp. Een sterke eerstelijn is hét wapen tegen de stijgende zorgkosten en tegen verhogingen van zorgpremies. Bovendien is de patiënt in termen van kwaliteit en service minimaal gelijk uit, en wordt deze dichtbij en vertrouwd geholpen.
Andere organisaties, waaronder de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), sluiten zich bij deze oproep aan.

Door de vergrijzing zal het aantal mensen met een chronische ziekte - diabetes, longaandoeningen, botontkalking, enzovoort - sterk gaan stijgen. De zorgvraag zal navenant toenemen. Een overheveling van taken van het ziekenhuis naar de eerstelijn (= substitutie), met daarin de huisarts als spil, helpt om dit in de hand te houden. Zo hoeft bijvoorbeeld een diabetespatiënt niet langer naar het ziekenhuis voor zijn controles, maar kan bij zijn huisarts terecht, die zonodig ook andere zorgverleners in de eerstelijn inschakelt. De besparing die dat oplevert, loopt in de duizenden euro's per patiënt per jaar. Landelijk betekent dat een besparing van honderden miljoenen.

Daarvoor is het wel nodig dat de eerstelijn de volle kans krijgt zich te versterken. Dit is nu niet goed mogelijk door het financieringssysteem. Het huidige systeem houdt dure ziekenhuiszorg in stand, ten koste van goedkopere (en even goede) zorg in de eerstelijn. Dit remt de investeringen op de plaats waar ze het meest nodig zijn, namelijk dichtbij de patiënt.

Daarom vragen de LHV en ZN minister Klink om:
o substitutie te versnellen door het B-segment van de ziekenhuisfinanciering versneld uit te breiden. o ten aanzien van patiënten met chronische ziekten - zoals diabetes, astma-COPD, botontkalking, cardiovasculaire aandoeningen, reumatische aandoeningen, en dergelijke - waar mogelijk en in het belang van de patiënt te faciliteren dat de zorg overgeheveld wordt van het ziekenhuis naar de eerstelijn.

`We willen samen met de minister de patiënt in beleid en uitvoering centraal zetten. Wij vragen de minister de barrières van het financieringssysteem op te heffen zodat de zorg voor chronisch zieken dichtbij en vertrouwd door de eerstelijn kan worden gegeven,' aldus Steven van Eijck, voorzitter van de LHV.
Iris van Bennekom, directeur Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF): `Om de kwaliteit van zorg voor de patiënt te verbeteren en de zorg betaalbaar te houden, menen wij met de LHV dat het van groot belang is om te komen tot een versterking van de eerstelijn.'
Joan Leemhuis Stout, voorzitter NVZ: `Substitutie kan positieve resultaten opleveren voor patiënt, huisarts en ziekenhuis. Zeker wanneer keten-dbc's voor bijvoorbeeld chronische behandelingen mogelijk worden. Hierin hebben eerste én tweede lijn een rol, in tegenstelling tot de huidige rigide scheiding.'

Bron

Zorgverzekeraars Nederland