Time : 15:29:49
Date : 14 November 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Bevestiging van een geval van H5N1-vogelgriep in Zuidoost-Engeland De Britse gezondheidsautoriteiten hebben vandaag bevestigd dat er op een gemengd bedrijf met kalkoenen, ganzen en eenden in Norfolk (Zuidoost-Engeland) H5N1 - de hoogpathogene vogelgriepstam - is vastgesteld. Alle reglementair vastgelegde maatregelen (ruiming van de dieren van het bedrijf, afbakening van beschermings- en toezichtsgebieden, toepassing van bioveiligheids- en afschermmaatregelen, verbod op verzamelingen op het hele grondgebied, onmogelijk maken van de uitvoer, ...) werden getroffen.

De oorsprong van de besmetting is voorlopig nog onbekend maar niets sluit uit dat trekvogels hiervoor verantwoordelijk zijn. Waakzaamheid blijft dus geboden in heel de Europese unie, ook al is er geen vogeltrek.

Het FAVV dringt erop aan dat iedereen waakzaam blijft. Vogelgriep is een recidiverende, verraderlijke en onvoorspelbare ziekte.

Voor meer informatie over vogelgriep en de maatregelen die gelden kan worden verwezen naar de website www.influenza.be of het influenza callcenter 0800 99 777. Beroepssectoren kunnen terecht op de website www.favv.be -> beroepssectoren -> vogelgriep.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Inge Jooris: 0475 80 04 87
contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65