Ingezonden persbericht


Amsterdam kan zoveel gastvrijer

Het Expat-center dat in april 2008 gaat verrijzen op de Amsterdamse Zuidas moet meer worden dan een 'vergunningenloket'. Het centrum zou ook aanbieders van huisvesting, internationale scholen en sportclubs informatie moeten laten verschaffen. Dat zegt D66 Amsterdam in reactie op de plannen voor het Expat-center van wethouder Asscher (PvdA). Volgens de sociaal-liberalen is het nodig om in te zetten op echt goede service als Amsterdam haar ambitie om in de top 5 van Europese zakensteden te komen wil waar maken.

"Het Expat-center zou dé plek voor expats en hun familie moeten zijn voor alles waar zij tegenaan lopen tijdens hun verblijf in Amsterdam", zegt D66-raadslid Jan Paternotte; "Dat zijn niet alleen de hoos aan vergunningen, maar bijvoorbeeld ook scholen voor hun kinderen en het vinden van de weg op de ingewikkelde Amsterdamse woningmarkt. Daarnaast wil een Indiase IT'er natuurlijk zo snel mogelijk aan het cricketen." In de plannen van de gemeente wordt het Expat-center alleen maar een loket waar zaken als een verblijfsvergunning en een werkvergunning geregeld kunnen worden.

Volgens D66 heeft Amsterdam de kans om nog veel te verbeteren. Paternotte: "Den Haag is nu meer een 'topstad' dan Amsterdam. Daar worden bijvoorbeeld wandelingen georganiseerd voor de tijdelijke Hagenezen zodat ze de stad leren kennen. Partners en kinderen van expats wordt geholpen hun weg te vinden. Wil Amsterdam echt stijgen op de verlanglijstjes van toekomstige expats, dan moeten we niet onderdoen voor Den Haag. De investering verdient zich vanzelf terug."