Provincie Flevoland



Meer bussen op traject Lelystad-Groningen

De Qliner 315, de hoogwaardige buslijn tussen Lelystad, Emmeloord en Groningen, gaat vaker rijden. De maatregel, die met de nieuwe dienstregeling op 6 januari volgend jaar in gaat, is hard nodig. Sinds de start van deze verbinding in 2005 is het aantal reizigers enorm gegroeid. Zo zeer zelfs dat niet altijd de reizigers niet mee kunnen. `Het was zaak dat daar snel iets aan gedaan werd. We zijn met Connexxion om de tafel gaan zitten. En dat heeft onder meer geresulteerd in een hogere frequentie en inzet van meer bussen,' stelt gedeputeerde Harry Dijksma.

Dit resulteert voor het traject Emmeloord-Lelystad v.v. tijdens de spits (op werkdagen tussen 6:30-9.00 en 15.30-18.30 uur) in een halfuursfrequentie. Voor uitwonende studenten komt er een rechtstreekse lijn van Emmeloord, Lemmer en Joure naar Groningen NS. Deze lijn slaat Heerenveen over. Dit levert zo'n veertien minuten tijdwinst op. Tevens wordt hierdoor de reguliere Qliner 315 ontlast. Deze lijn rijdt op zondag tussen 18.30-23.00 uur en op maandag tussen 7.30-12.30 uur. En retour op donderdag en vrijdag middag tussen 15.30-18.30 uur. De ritfrequentie wordt ook op andere plaatsen op het traject Heerenveen Groningen opgevoerd. Een uitgebreide diensregeling is raadpleegbaar op www.connexxion.nl. Een andere verbetering is de inzet van een achtpersoons luxe bus in Qliner-kleuren, met daarin een kwaliteitsmedewerker. Hiermee kan de vervoerder sneller inspelen op plotselinge capaciteitsproblemen. Deze luxe bus is bedoeld als extra bus voor reizigers niet met de reguliere en extra Qliner 315 bussen mee kunnen.

Jaarlijks telt de Qliner 315 op het grondgebied van de provincie Flevoland 180.000 reizigers. Dit zijn vooral studenten en forenzen. Door een onvoorspelbaar en sterk fluctuerend reizigersaanbod komt het soms voor dat niet alle reizigers mee kunnen reizen. Omdat het om een lang traject gaat (ruim 2 uur), duurt het soms even voordat een extra bus kan worden ingezet. Daarnaast kent de Qliner 315 een
studentenspits op zondagavond, maandagmorgen, donderdag- en vrijdagmiddag. Op deze momenten voldoet het aanbod niet aan de vraag. Ondanks het feit dat vervoerder Connexxion soms op het traject Heerenveen-Groningen drie extra bussen voor eigen rekening inzet. Zowel de vervoerder als de opdrachtgevers betalen mee aan de oplossing. Komende tijd zal Flevoland goed opletten of straks ook iedereen daadwerkelijk mee kan.