Provincie Flevoland



Minder verlichting rotonde Swifterbant-Rietweg

Het aantal lichtmasten op de rotonde Swifterbant-Rietweg gaat terug van zeventien naar vijf. Provincie Flevoland heeft dit besloten naar aanleiding van een proef. Daarbij werden begin vorig jaar twaalf lichtmasten uitgeschakeld. Uit de proef bleek dat gebruikers en organisaties daar positief over waren. De verkeersveiligheid is niet in het gedingen het levert een forse energiebesparing op van ongeveer 2,4 MWh op jaarbasis. De provincie draagt hiermee bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. De komende tijd gaat de provincie bezien of ook op andere kruispunten minder lichtmasten kan branden of dat andere verlichting mogelijk is, zoals LED-verlichting.

De proef sloot aan bij de landelijke campagne LAAT HET DONKER DONKER, waarbij vanuit milieuoverwegingen stil wordt gestaan bij de verlichting van wegen en kruispunten. Flevoland is terughoudend met het plaatsen van wegverlichting. Hierdoor wordt het energieverbruik beperkt en is er minder lichthinder.
Voor de verlichting van rotondes zijn landelijke richtlijnen opgesteld. Deze zijn toegepast bij de aanleg van de verlichting op de rotonde Swifterweg-Rietweg, die ligt in de gemeente Dronten op de weg tussen Swifterbant en Biddinghuizen. Op basis van deze richtlijnen zijn er in totaal zeventien lichtmasten geplaatst. Bij wijze van proef zijn er begin 2006 bij deze rotronde 12 lichtmasten uitgeschakeld. De vijf belangrijkste lichtmasten zijn blijven branden.

De weggebruikers en een aantal organisaties zijn de afgelopen maanden gevraagd naar hun ervaringen. In het overgrote deel van de reacties komt naar voren dat men de mindere verlichting positief beoordeeld. De verkeersveiligheid is gewaarborgd door de opvallendheid van de verlichting op de rotonde. De komende tijd zal ook voor andere kruispunten een plan worden gemaakt voor vermindering van het aantal lichtmasten waarbij ook alternatieve verlichting en energiebesparing wordt betrokken. Daarbij kan worden gedacht aan de toepassing van LED-verlichting en het dimmen van de verlichting als er weinig verkeer is.