Vrouwelijke partners in topadvocatuur:Superwomen of Mission Impossible

14/11/2007 15:48



Legal People



Uit een onderzoek van bureau Heliview, in opdracht van Legal People, blijkt dat de helft van de vrouwelijke partners binnen de grote advocatenkantoren part-time werkt. Het overgrote deel daarvan werkt voor 80%, hetgeen in de praktijk neerkomt op een werkweek van meer dan 45 uur. De andere helft werkt full-time, hetgeen al snel neerkomt op werkweken van meer dan 55 uur.

Daarnaast ligt het overgrote deel van de zorgtaken bij hen, en heeft ruim tweederde van deze vrouwen één of meer nevenfuncties.

Ter vergelijk: de mannelijke partners werken vrijwel allemaal full-time (94%) en nemen doorgaans 30% of minder van de zorgtaken voor hun rekening. De helft van de mannelijke partners vervult een nevenfunctie naast het werk als advocaat.

Deze en andere onderzoeksresultaten zouden kunnen verklaren waarom een groot aantal vrouwen binnen de advocatuur afhaakt voordat het partnerschap wordt behaald. Ongeveer 60% van de startende advocaten is vrouw. Op dit moment is slechts 12% van alle partners binnen de grote kantoren vrouw.

Donderdag 15 november organiseert het OSR een internationale Ronde Tafel voor Vrouwen in de Topadvocatuur, waar ruim 100 vrouwelijke advocaatpartners uit binnen- en buitenland de rol van de vrouw in de advocatuur bespreken.