Gemeente Rhenen


Gemeenteraad reserveert 150.000 euro extra

Om tot een versnelde uitvoering van het collegeprogramma te komen besloot de gemeenteraad van Rhenen dinsdagavond 150.000 euro extra te reserveren. Opties waaraan het geld besteed kan worden, zijn de Palmerswaard, deregulering, een toeristische visie en parkeer- en verkeersbeleid. De precieze invulling van het bedrag komt in de decemberraad aan de orde.

Tijdens de begrotingsraad dienden de Rhenense politieke partijen een twintigtal moties of amendementen in. Lang niet alle moties en amendementen werden overigens in stemming gebracht. In een motie vroeg de Progressieve Combinatie (PC) in een uitvoeringsplan bij de nota communicatie expliciet onderscheid te maken in de drie rollen van de gemeente, dienstverleende gemeente, interactieve gemeente en faciliterende, netwerkende gemeente. Het college van burgemeester en wethouders nam de motie over.

Ook de motie van de PC om een werkgroep te formeren, die het samenspel tussen gemeenteraad, college en ambtenaren uitdiept, werd overgenomen. Een motie van de PC over de inrichting van een sport- en spelterrein in de Palmerswaard werd aangehouden. De motie van de PC over het weren van lange zware voertuigen (lzvs) op het wegennet van Rhenen werd overgenomen. Wel werd daarbij aangetekend dat het weren van de lzvs hanteerbaar moet zijn en dat er goed omgegaan moet worden met de belangen van ondernemers op Remmerden.

Een motie van de PC over de bezuinigingen op de schoolbegeleidingsdienst werd aangehouden in afwachten van het resultaat van het overleg van de onderwijswethouder met de scholen. Ook een motie van het CDA hierover werd om dezelfde reden aangehouden. Een amendement van de SGP om de donderdagmarkt in Rhenen niet alleen kostendekkend te maken, maar ook te werken aan uitbreiding van de markt, zodat deze een streekfunctie krijgt en de Rhenense winkelbestand wordt ondersteund, werd door burgemeester en wethouder ontraden. Een motie van de VVD over de marktgelden werd ingetrokken

Een amendement van de SGP om de hondenbelasting voor honden van bewoners van huizen in het buitengebied op te heffen, werd ontraden. De motie van Rhenens Belang (RB) om werkzaamheden op de afdeling VROM van de gemeente door een bureau tegen een vaste prijs te laten doen, sprak het college aan, maar werd ontraden. Een motie van RB om de uitstoot van CO2 terug te brengen, kon op veel sympathie rekenen, maar werd als overbodig beschouwd. Een motie van RB om aan de gemeenteraad een kwaliteitsprocedure voor te leggen over de afdeling VROM werd niet in stemming gebracht.

Aan de motie van de VVD over de Sociale Werkvoorziening om buiten de tot nu bewandelde kanalen te gaan kijken of er geldstromen zijn aan te boren, die arbeidsparticipatie bespoedigen en wat doet aan wachtlijsten, wordt volgens het college gewerkt. Een motie van de VVD om bij toekomstige ontwikkelingen rekening te houden met de verkoop van kleine betaalbare bouwkavels werd aangehouden. Dat lot was ook beschoren voor een motie van het CDA om bij vrijkomen van de pachtgronden voorkeursrecht toe te kennen aan Rhenense agrarische ondernemers.

Persbericht 14 november 2007.