Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer: we moeten duurzamer produceren en consumeren

14-11-2007

Bedrijven moeten duurzamer produceren en burgers en overheden moet duurzamer consumeren. Dat zegt minister Cramer in reactie op de tweede Duurzaamheidsverkenning van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) die ze gisteren in Den Haag in ontvangst nam. Het adviesorgaan concludeert daarin dat de aarde overbelast raakt.

Het MNP brengt drie factoren in kaart die de planeet in gevaar brengen: groei van de bevolking, groei van de welvaart en groei van productie en consumptie. De toenemende welvaart is goed nieuws voor de vele mensen die in erbarmelijke omstandigheden leven, maar daarvoor moet onvermijdelijk een ecologische prijs worden betaald, schrijft het planbureau.

Levenstijl en mentaliteit
'We weten dat drastische aanpassingen nodig zijn, maar het is toch weer schrikken om de ontwikkelingen zo goed in beeld gebracht te zien', aldus minister Cramer. 'De bevolkingsgroei en de welvaartsgroei kunnen we nauwelijks beïnvloeden. We moeten dus wel inzetten op de derde factor: productie en consumptie. Met het bedrijfsleven werken we aan duurzamer productie, maar ook de consumptie moet duurzamer worden. Dat heeft ook te maken met onze levensstijl en mentaliteit. Dit onderwerp maakt ook in de Tweede Kamer veel emotie los, zo bleek bij een debat over de begroting vorige week. Die wil daarover een maatschappelijk debat voeren.'

Meer informatie


* Persbericht MNP

* Dossier Duurzame ontwikkeling

* Dossier Energiebesparing

* Dossier klimaatverandering