Rode Kruis Belgie


Rode Kruis-Vlaanderen huldigt 1 miljoenste bloeddonor

Rode Kruis-Vlaanderen heeft vandaag een historische mijlpaal bereikt in het inzamelen van bloedgiften in Vlaanderen : de "1.000.000ste bloeddonor en de 11.000.000ste bloedgift" sinds 1972.

Vorig jaar registreerde Rode Kruis-Vlaanderen een totaal van 349.500 succesvolle bloedafnames bij 171.405 donoren. De inzamelingen gebeuren elke dag opnieuw in de eigen bloedtransfusiecentra (15% van het totaal aantal bloedafnames) en bij mobiele inzamelingen (goed voor 85% van het totaal aantal bloedafnames).

Sinds 1972 heeft het aantal bloeddonoren vandaag de magische grens van
1 miljoen gehaald. Het aantal bloedgiften is in dezelfde periode opgelopen tot 11 miljoen.

Het ingezamelde bloed betekent voor heel wat patiënten of verkeersslachtoffers het verschil tussen leven en doodâ¦

De veiligheid van het bloed is altijd een topprioriteit geweest bij Rode Kruis-Vlaanderen. De organisatie heeft een eigen intern kwaliteitssysteem dat voldoet aan de strengste richtlijnen. Uit een internationale vergelijkende studie blijkt dat Rode Kruis-Vlaanderen bij de onderzochte organisaties bijzonder hoog scoort met een Top 3-plaats voor efficiëntie op het vlak van inzamelen, verwerken en testen van het bloed.


1 miljoenste bloeddonor

Vandaag is Fabienne Van Mierloo, een 19-jarige studente Bio-ingenieur aan de K.U. Leuven, uitgebreid in de bloemetjes gezet tijdens de Leuvense actieweek "BloedSerieus". Zij is namelijk de 1 miljoenste bloedgever die Rode Kruis-Vlaanderen mag verwelkomen.

"Ik was al langer van plan om bloed te geven," zegt Fabienne. "Heel wat van mijn vriendinnen en medestudenten zijn bloeddonor en het is dank zij hen dat ik vandaag hier ben. Uiteraard ben ik blij dat ik de
1 miljoenste bloeddonor van Rode Kruis-Vlaanderen mag zijn : bloed geven is een klein gebaar, maar het is letterlijk van levensbelangâ¦"