Gemeente Enkhuizen

14 November 2007

Subsidie stucwerk Westerkerk

Stichting De Wester heeft de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een subsidie op grond van de Regeling rijkssubsidiëring wegwerken restauratie-achterstand 2007 ter grootte van 210.000,= voor de restauratie van de orgelkas. Het niet door subsidie gedekte deel, groot 90.000,=, betaalt de Stichting De Wester uit eigen middelen. De sluitingsdatum voor de subsidieaanvraag is 1 december 2007.

Eén van de voorwaarden van deze subsidieregeling is dat het gebouw in een bouwkundig goede staat verkeert. Het stucwerk op de wanden (interieur) dient echter nog te worden hersteld. Indicatief zijn de kosten hiervan geraamd op (maximaal) 200.000,=. Stichting De Wester heeft zelf niet de financiële middelen om binnen afzienbare termijn dit werk uit te voeren.

Op 16 oktober jl. is door het bestuur van Stichting De Wester de problematiek nader toegelicht en het verzoek gedaan aan het gemeentebestuur financieel garant te staan voor het kunnen uitvoeren van het bedoelde stucwerk. Deze garantstelling dient als waarborg voor de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) dat het werk aan de orgelkas binnen de subsidieregeling uitvoeringsgereed is.

Na de bedoelde presentatie hebben de fracties van Nieuw Enkhuizen, VVD/D66, CDA, CU en PvdA een positieve intentieverklaring afgegeven voor een garantstelling van maximaal 200.000,= waarbij de stichting ook zelf met ideeën dient te komen om de kosten te reduceren.

Op 13 november heeft de raad van Enkhuizen besloten
1. Financieel garant te staan. Voor een maximaal bedrag van 200.000,--, voor de kosten van het aanbrengen van alleen het noodzakelijke stucwerk in de Westerkerk zodat een rijkssubsidie voor de restauratie van de orgelkas kan worden aangevraagd;
2. Aan deze inspanningsverplichting de voorwaarde te verbinden dat de gemeente alleen gehouden is deze garantie na te komen indien de rijkssubsidie voor de restauratie van de orgelkas wordt toegekend en deze restauratie ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd;

Met dit besluit kan het bestuur van Stichting de Wester verder om te komen tot de restauratie van het kerkorgel
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl