Platform Biologica


Tweede Kamer legt verantwoordelijkheid GGO-besmetting bij vervuiler 14 november 2007

De Tweede Kamer heeft op 6 november een motie aangenomen waarin zij de minister van LNV verzoekt om regelingen te treffen voor schade door GGO-besmetting, waarbij de verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de GGO-telers of verwerkers. Bijvoorbeeld door instelling van een schadefonds.

Bij het vaststellen van de landbouwbegroting hebben de kamerleden Waalkens (PvdA), Van Velzen(SP) en Cramer (Christen Unie) de betreffende motie ingediend. De motie is op 6 november aangenomen. De motie is te lezen in de pdf-bijlage (zie ook onderaan).

Inhoud motie
In de motie vragen de Kamerleden de minister van LNV om te komen met een voorstel waarin de kosten van GGO schade verhaald worden op de veroorzakers van de schade, bijvoorbeeld door instelling van een schadefonds. Daarnaast roepen ze de regering op om de aansprakelijkheid wettelijk te regelen en de aansprakelijkheid te leggen bij de bron van de vervuiling; de GGO-teler of verwerker.

Aanleiding voor de motie
Aanleiding voor de motie was een impasse in de onderhandelingen over het schadefonds binnen de Stuurgroep Coëxistentie Afspraken. Volgens de Kamerleden vraagt het probleem urgent om een oplossing. De meerderheid van de Tweede Kamer was het hier mee eens en stemde voor de motie. Dat is goed nieuws voor de biologische sector.

Oplossing hoognodig
De motie komt tegemoet aan de wens van Biologica en de Vakgroep biologische landbouw van LTO/Biologica om een schadefonds in te stellen waarbij de vervuiler de schade betaalt. Biologica voert al jarenlang overleg met de Convenantpartners Coëxistentie (LTO, Plantum NL en de Nederlands Akkerbouw Vakbond) over regels voor coëxistentie en aansprakelijkheid. De invulling van een schadefonds voor onbedoelde vermenging met GGOs is een heikel punt in de onderhandelingen. Biologica heeft steeds aangegeven dat ze niet mee wil betalen aan de schade. Om tot een compromis te komen, heeft de biologische sector zich wel bereid verklaard om mee te betalen aan de apparaatskosten.

Download: motieschadefonds.pdf (12 Kb)