Socialistische Partij

Vogelaar gaat met corporaties praten over verrekening huurtoeslag in de huur


07-11-2007 * Minister Vogelaar gaat met de corporaties praten over de mogelijkheid de huurtoeslag rechtstreeks aan de corporatie uit te keren, waardoor aan de huurder een lagere huur kan worden berekend. Ze deed deze toezegging in een debat over de huurtoeslag, nadat SP-Kamerlid Paulus Jansen haar erop had gewezen dat steeds meer corporaties deze mogelijkheid afschaffen.

Paulus Jansen: "Corporaties schrappen deze regeling omdat zij hiermee administratieve lasten besparen. Ik vind dat deze service aan de huurder één van de taken van de corporaties is."

De mogelijkheid voor huurders om de corporatie de huurtoeslag meteen te laten verrekenen over de te betalen huur wordt veelvuldig gebruikt. Voor huurders die krap bij kas zitten is het een welkome regeling die ervoor zorgt dat zij minder kans lopen op een huurachterstand. De te betalen huur is immers lager en de huurtoeslag kan niet aan andere zaken worden uitgegeven.

Minister Vogelaar vindt ook dat de regeling moet blijven bestaan. Ze zegde de Tweede Kamer toe met de corporaties in gesprek te gaan en de signalen van de SP-fractie met hen te bespreken.