Universiteit Maastricht

14 november 2007
Eerste benoeming Robert Noortman leerstoel
Dr. Jan Cobbenhagen

Dr. Jan Cobbenhagen is per direct benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Robert Noortman leerstoel, getiteld `De kunst van het ondernemen', aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Universiteit Maastricht. Jan Cobbenhagen is algemeen directeur van de Universiteit Maastricht Holding b.v. (houdster¬maatschappij van 21 spin off-bedrijven van de UM) en directeur van het BioPartner Center Maastricht (Life Sciences Incubator). Hij zal als bijzonder hoogleraar leiding geven aan het centrum voor ondernemerschap, oftewel Centre for Entrepreneurship van de UM. De leerstoel werd in maart 2007 in het leven geroepen en Cobbenhagen is de eerste die hem bezet.

De Universiteit Maastricht heeft een taak in het bevorderen en stimuleren van ondernemend, innovatief gedrag van studenten en daaraan gekoppeld het behouden van hoger opgeleiden voor de regio en voor zelfstandig ondernemerschap. De Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde wil ondernemerschap nadrukkelijk op de universitaire agenda plaatsen en heeft daarom het Centre for Entrepreneurship in het leven geroepen. De ambitie is om binnen tien jaar uit te groeien tot een internationaal erkend expertisecentrum voor ondernemerschap op academisch niveau. Het Centre wordt opgezet in nauwe samenwerking met het Limburgse en (Eu)regionale bedrijfs¬leven. Het Centre richt zich vooral op het regisseren, organiseren en faciliteren van multi¬disciplinair en instellingsbreed ondernemerschaponderwijs. Kort samengevat gaat het om: inspireren & enthousiasmeren (Inspire), opleiden & trainen (Educate), bedrijven oprichten en financieren (Create) en het verzorgen van post-doctorale trainingen & spin offs en ondernemingen helpen groeien (Grow). Het Centre gaat in het eerste kwartaal van 2008 van start. De middelen van de Stichting Fonds Robert Noortman worden onder meer ingezet als cofinanciering voor het Centre. Daarnaast is en subsidieaanvraag ingediend bij Senter/Novem in het kader van het programma "leren ondernemen". Eind december wordt uitsluitsel hierover verwacht. De benoeming van Jan Cobbenhagen geldt voor een periode van 4 jaar, en omvat 0,2 fte.
Over Jan Cobbenhagen
Jan Cobbenhagen was eerder onder meer werkzaam als programmaleider innovatiebeleid en innovatiemanagement bij het UM onderzoeksinstituut MERIT (Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology); Maître de conférences aan de Universiteit van Luik en visiting professor aan de Carlos III Universiteit te Madrid. Hij studeerde bedrijfseconomie en kwantitatieve economie aan de Universiteit Maastricht. Daarvoor studeerde hij hotelmanagement aan de Hoge Hotelschool Maastricht. In 1999 schreef hij een proefschrift over het management van innovatie in het MKB.
Over de Robert Noortman leerstoel
De Robert Noortman leerstoel werd in maart 2007 ingesteld, na het overlijden van de Maastrichtse ondernemer en medeoprichter van de TEFAF. De Universiteit Maastricht wil zijn ondernemende gedachtegoed graag behouden en met deze leerstoel een bijdrage leveren aan het stimuleren en cultiveren van (internationaal) ondernemerschap onder studenten en onderzoekers binnen en buiten de universiteit. Robert Noortman stond bekend om zijn creativiteit, internationaal ondernemerschap en leiderschap. De Robert Noortman Leerstoel is gefinancierd uit door het Universiteitsfonds Limburg/swol verworven middelen.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Jan Cobbenhagen, tel. 043 3885822, e-mail
j.cobbenhagen@umholding.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.