Waterschap Regge en Dinkel


Baggeren Teesinkbeek te Boekelo

Vanaf week 46 wordt er gebaggerd in de Teesinkbeek in Boekelo, tussen het voormalig Texoprintterrein en de kruising met de Rutbeek. Periodiek baggeren is nodig om te voorkomen dat rivieren, beken en vijvers dichtslibben en het water niet meer goed kan doorstromen. Verder kan het slib op de bodem soms verontreinigd zijn. De baggerwerkzaamheden kunnen tijdelijk enige overlast veroorzaken.

Waarom baggeren?
Wanneer het waterschap en gemeenten niet ingrijpen, slibben waterwegen dicht. Naarmate de hoeveelheid slib groeit, neemt de ruimte voor water af. Het afvoeren van water is daardoor moeilijker. Vooral wanneer er in korte tijd veel regen valt zorgt dat voor problemen, want als het water niet goed kan wegstromen is er kans op wateroverlast. Verder kan het slib soms ernstig verontreinigd zijn. Door de verontreinigde waterbodem te saneren, gaat de waterkwaliteit en met name de waterbodemkwaliteit omhoog. Baggeren is daarom noodzakelijk.

Aanleiding baggerprogramma

Het baggeren van waterbodems binnen de bebouwde kom stond bij veel gemeenten en het waterschap jarenlang op een laag pitje. Hierdoor is er een flinke achterstand ontstaan met als gevolg dat het beken en vijvers in het stedelijk gebied op veel plaatsen dichtslibben. Om de achterstandsproblemen op te lossen greep de Rijksoverheid in. Het ministerie van VROM kwam in 2002 met een subsidie voor het opstellen van gemeentelijke baggerplannen. Het ministerie van VROM betaalt met de speciale Subbied-subsidie eenmalig 33 % van de achterstallige baggerkosten in stedelijk gebied. Mede door deze subsidies en de ontstane achterstandsproblemen staat het baggeren van stadswateren weer hoog op de agenda van de Twentse gemeenten. In 2002 zijn de zogenaamde baggerplannen opgesteld en inmiddels zijn de baggerwerkzaamheden in volle gang.

Wat gaat er gebeuren?
In week 46 wordt gestart met het baggeren van de Teesinkbeek. De werkzaamheden duren circa 6 weken en worden gecoördineerd door Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud. De uitvoering gebeurt door de aannemerscombinatie Van Heteren en GMB. Uit de genoemde beek wordt de komende weken ca. 1375 m3 slib gebaggerd.
Tijdelijke overlast

Het baggeren gebeurt (deels) in de omgeving van uw woonhuis of uw eigendom en er kan helaas tijdelijk stank- en geluidsoverlast ontstaan. Het slib wordt deels via de weg en deels via het water afgevoerd. Vervolgens wordt de specie afgevoerd naar een erkend verwerker. Ter plaatse van het westelijk deel wordt op dezelfde manier gebaggerd.
Uiteraard doen we er alles aan overlast te voorkomen, maar enig ongemak kunnen we niet uitsluiten. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Volop kansen voor flora en fauna

Eind december 2007 wordt het baggerwerk aan de Teesinkbeek afgerond, met als resultaat schone watergangen met helder water en volop kansen voor flora en fauna om zich weer verder te ontwikkelen!