Rekenaanpak voor kleintjes VVE telt mee vult leemte in vve-programma

14/11/2007 16:29



CED Groep



Dinsdag 13 november jl. verscheen in NRC Handelsblad een artikel over een grootscheeps onderzoek naar leerprestaties bij kleuters, waaraan 35.000 jonge kinderen deelnamen. Vaardigheid met getallen voorspelt hun latere schoolprestaties in lezen en rekenen het beste, zo blijkt uit het onderzoek. Voorschoolse educatieprogramma's moeten zich dus óók sterk richten op cijfer- en lettervaardigheid, zo concluderen de onderzoekers.

Onderwijsorganisatie CED-Groep constateerde deze leemte in de vve-programma's al eerder. In reactie daarop ontwikkelde haar onderwijskundigen per vve-programma een rekenverdieping: VVE telt mee. Deze verdieping voorbereidend realistisch rekenen sluit aan bij de vve-programma's Piramide, Kaleidoscoop en Basisontwikkeling. Bij Ko-totaal, het succesvolle voorschoolprogramma van de CED-Groep, werd al gelijk een rekenonderdeel ontwikkeld.

Ko-totaal is overigens recentelijk door het Nederlands Jeugdinstituut (het expertisecentrum voor jeugd en opvoeding) onderzocht op effectiviteit. Het eindoordeel was dat Ko-totaal werkt. Om die reden wordt de methodiek nu opgenomen in de databank van effectieve jeugdinterventies. Dàt biedt kansen voor de toekomst van onze kleintjes!