Gemeente Groningen


woensdag 14 november 2007:
RO/EZ voor de derde maal achtereen beste gemeentelijke ontwikkelingsbedrijf van Nederland

Voor het derde achtereenvolgende jaar geldt de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken (RO/EZ) van Groningen als de ontwikkelingsdienst met de beste reputatie in de bouwwereld. Het vakblad Building Business maakte onlangs de resultaten bekend van de jaarlijkse `Building Business Reputatie Monitor'.

Voor de vierde keer heeft het blad Building Business de reputatie laten onderzoeken van toonaangevende organisaties in de bouwwereld. Dit jaar zijn 57 organisaties tegen het licht gehouden. Daaruit kwamen vier ranglijsten van `gereputeerden': projectontwikkelaars (19), corporaties (16), adviesbureaus (11) en gemeentelijke ontwikkelingsdiensten (11).

Op de hoogste plaats eindigden respectievelijk Volker Wessels (projectontwikkelaar van de Oostwand Grote Markt), Ymere (Amsterdam), Pricewaterhouse Coopers en RO/EZ Groningen.

Het onderzoek is gedaan door USP Marketing Consultancy in Rotterdam, geadviseerd door prof. dr. Cees van Riel van de Erasmus Universiteit. Het veldwerk is gedaan in augustus en september 2007. Telefonisch en via internet gaven 4300 personen elk gemiddeld 80 antwoorden op vragen over 7 eigenschappen die met `reputatie' te maken hebben - servicegericht, bedrijfsmatig, innovatief, maatschappelijk verantwoord, werkgeverschap, transparant, financiële prestatie.

De dienst RO/EZ scoorde volgens de rapportage opnieuw breed op al deze aspecten, en vooral een stuk hoger dan andere op `innovatieve werkwijze'. Op de gedragsintentie `ik zou anderen aanbevelen voor deze dienst te gaan werken' scoort Groningen zelfs ruim vóór de nummer twee, de Tilburgse dienst Gebiedsontwikkeling. Wat `financiële prestatie' betreft bleef Groningen vorig jaar nog wat achter (plaats 7) maar eindigde dit jaar ook wat dit aspect betreft op één.

De Building Business Reputatie Monitor is een jaarlijks terugkerend onderzoek naar de reputaties van toonaangevende organisaties in de bouwwereld (ontwikkelaars, corporaties, gemeentelijke ontwikkelingsbedrijven/diensten en adviseurs). Het onderzoek vond voor het eerst plaats in 2004. In elk jaar daarna is het onderzoek herhaald. Daardoor worden veranderingen in de reputaties zichtbaar. De uitkomsten geven de onderlinge afstanden weer van de onderzochte organisaties op 7 `reputatieaanjagers' en 25 onderliggende attributen.

Meer informatie op http://www.buildingbusiness.com/reputatiemonitor