PvdA Evert Vermeer Stichting


14 NOVEMBER 2007
Robert Mugabe hoort niet thuis op de EU top in Portugal

Begin vorige week keerde EVS-directeur Peter Heintze terug van een rondreis door Zimbadwe die hij daar maakte met vertegenwoordigers van de Nederlandse vakbeweging. Naar aanleiding van zijn reis schreef hij het artikel Robert Mugabe hoort niet thuis op de EU top in Portugal dat donderdag 8 november in de Volkskrant werd gepubliceerd.

'Robert Mugabe hoort niet thuis op de EU top in Portugal'

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is welkom op de topontmoeting tussen Europese en Afrikaanse regeringsleiders tijdens de EU-top in Lissabon eind dit jaar. Deze week zal EU-voorzitter Portugal alle Afrikaanse leiders een uitnodiging sturen. Peter Heintze, directeur van de Evert Vermeer Stichting, die vorige week in Zimbabwe verbleef, vind de aanwezigheid van Mugabe op deze top ontoelaatbaar, want dat maakt de dictator een internationaal geaccepteerd leider.

In de afgelopen week heb ik veel gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de niet-officiële oppositie, met medewerkers van NGOs en met andere buitenlandse waarnemers. Zij willen niet met naam worden genoemd, wat tekenend is voor de politieke situatie van dit moment in Zimbabwe. Vertegenwoordigers van de Zimbabwaanse civil society waren heel helder: de Europese Unie (EU) mag Mugabe niet ontvangen.
De belangrijkste reden die wordt aangedragen om Mugabe wel te ontvangen is dat de EU de Europees-Afrikaanse top niet wil laten gijzelen door Mugabe: als Mugabe niet welkom is, zullen andere Afrikaanse leiders niet naar Portugal komen en zal dat afbreuk doen aan het topoverleg tussen Europa en Afrika. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor Afrika want er zijn belangrijke zaken te bespreken.

Toch hoort Mugabe niet op deze top thuis. De aanwezigheid van Mugabe in Portugal ondermijnt de geloofwaardigheid van de EU. Bovendien laat de EU hiermee de kans voorbij gaan om ook andere Afrikaanse leiders het signaal te geven dat de EU mensenrechten en democratisch bestuur zwaar laat wegen.
Mugabe heeft de afgelopen zeven jaar grondig afgebroken wat onder zijn eigen leiding is opgebouwd. In het laatste decennium van de vorige eeuw was Zimbabwe nog een voorbeeld voor de regio: sterke economische groei, een redelijke juridische structuur en een toenemend respect voor mensenrechten en democratie. De economische neergang werd in 2000 ingezet met het verdrijven van blanke boeren, wiens landerijen beschikbaar werden gesteld aan veteranen van de Zimbabwaanse vrijheidsstrijd. Laatste hoogtepunt van de almaar sneller verlopende economische neergang is het bevriezen van de officiële prijzen afgelopen juli. Binnen twee weken waren de schappen in de supermarkten leeg. De huidige inflatie bevindt zich momenteel ergens tussen de 4.000 en 15.000 procent (niemand die het precies weet). In het land dat voormalige grootproducent was van onder meer graan en vlees zijn brood, suiker en benzine niet meer te krijgen. Behalve dan voor een kleine groep zich steeds verder verrijkende politici en handelaren in de directe omgeving van Mugabe. Gewone Zimbabweanen leven letterlijk op groenten en zijn afhankelijk van financiële schenkingen van familie in het buitenland.

Ondertussen wordt de politieke oppositie met harde hand aangepakt. De presidentsverkiezingen in 2003 en parlementsverkiezingen in 2005 waren een farce. Na de laatste verkiezingen rekende Mugabe via zijn Operation Restore Order af met veel verarmde burgers, die uit onvrede op de oppositie hadden gestemd. Ten minste 700.000 burgers werdem uit hun huizen verdreven door hun woningen met de grond gelijk te maken. Sinds 2005 wordt de oppositie met extra inzet stelselmatig geïntimideerd en gemolesteerd. De schedelbasisfractuur die politiek oppositieleider Tsvangirai in maart opliep in een politiecel, heeft de kranten in de Nederland gehaald. Hij is zeer zeker niet de enige die lijdt onder politiegeweld. Ik heb afgelopen week gesproken met mensen die werden opgepakt tijdens demonstraties en anderhalve dag later bewusteloos werden teruggevonden in een cel, drijvend in hun eigen bloed en urine. Recht op demonstratie en vergadering bestaan feitelijk niet meer: bijeenkomsten van meer van vier personen mogen alleen plaatsvinden met toestemming van de autoriteiten. De oppositie is ondertussen murw als gevolg van deze aanhoudende intimidaties.

Een veelgehoorde reden waarom Mugabe wanhopig vasthoudt aan de macht, is zijn vrees voor uitlevering aan het Internationaal Strafhof. Een terechte angst. Mugabe vreest berechting voor de massale slachtpartij onder het Ndbele-volk in Matabele-land. Daarbij kwamen tussen 1983 en 1985 zeker twintigduizend mensen om het leven. Dit zou voor Nederland, als vestigingsland van het Internationaal Strafhof, reden te meer moeten zijn om zich uit te spreken tegen de komst van Mugabe naar de Afrikaans-Europese top.

Tot overmaat van ramp komt de uitnodiging aan het adres van Mugabe op een cruciaal moment: in november congresseert vermoedelijk de regerende partij ZANU-PF om zich voor te bereiden op de presidents- en parlementsverkiezingen die in 2008 moeten plaatsvinden. De partij van Mugabe moet een nieuw presidentskandidaat aanwijzen. Binnen ZANU-PF groeit een stilzwijgende oppositie tegen Mugabe. Uit angst voor repercussies durft niemand zich hardop tegen de leider uit te spreken, maar het brede zwijgen toont aan dat men hoopt op verandering. En wat doet Europa? Die nodigt Robert Mugabe uit voor een topontmoeting en versterkt daarmee de positie van de dictator.

De internationale gemeenschap bemoeit zich actief en openlijk met Sudan, Congo en Birma, maar laat Zimbabwe links liggen. Dat is alles behalve consequent. Het tegenargument dat de mensenrechtenschendingen in Sudan, Congo en Birma van een andere orde zijn dan de repressie in Zimbabwe, rechtvaardigt misschien dat ingrijpen in Zimbabwe niet gewenst is (een politieke omwenteling zal in eerste instantie moeten worden geïnitieerd door de eigen politieke oppositie). Maar een dictatoriaal heerser uitnodigen op een Europese top - met alle égards die een regeringsleider toebehoren - voor algemeen politiek overleg, is het verkeerde signaal op het verkeerde moment. Nederland, dat de mensenrechten hoog in het vaandel heeft, moet net als Groot Brittannië ondubbelzinnig laten blijken dat Robert Mugabe niet thuishoort op de top in Portugal. Als Mugabe verschijnt in Portugal zou dat voor de Nederlandse premier reden moeten zijn om zelf niet aan deze topontmoeting deel te nemen. Het enige moment waarop Nederland Mugabe op Europees grondgebied wenst te ontvangen, is als hij zich als verdachte meldt bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Peter Heintze
Directeur Evert Vermeer Stichting