PvdA Evert Vermeer Stichting


14 NOVEMBER 2007
Nieuwe EVS Coherentie Handboek gepresenteerd in Lissabon

Geslaagde European Development Days 2007 voor de EVS in Lissabon. Na een succesvolle eerste editie organiseerde de Europese Commissie voor de tweede keer de European Development Days, van 7 tot 9 november in Portugal. De EVS was in Lissabon ook van de partij en presenteerde daar haar nieuwe Coherentie Handboek: Policy Coherence for Development
- A practical guide.

De EVS zet zich al jaren in voor coherent ontwikkelingsbeleid; het heeft immers geen zin om landen te steunen met ontwikkelingshulp als zij tegelijkertijd worden geschaad door bijvoorbeeld Europese handelsbarrières. Veel lidstaten zijn zich zeer bewust van het belang van beleidscoherentie, maar hebben vaak nog onvoldoende capaciteit om hier binnen hun eigen ontwikkelingsbeleid ook werk van te maken. Het nieuwe EVS Coherentie Handboek, met daarin concrete voorbeelden van incoherent beleid, geeft praktische tips over de mogelijkheden om tot coherent beleid te komen. Bovendien geven de zeven opgenomen casestudies over ondermeer biobrandstoffen, visserij, toegang tot medicijnen, wapenhandel en illegale houtkap duidelijke praktijkvoorbeelden van beleidsterreinen waar incoherent Europees beleid ontwikkelingsdoelstellingen ondermijnt.

De EVS nam in Portugal deel aan het debat over Policy Coherence for Development, georganiseerd door de Europese Commissie. Namens de enige NGO in het panel, sprak EVS-medewerker Rachel Castermans kritisch over het recent verschenen Europese Commissie rapport over de bevordering van beleidscoherentie in de EU. Françoise Moreau, hoofd van de Coherence Unit van de Europese Commissie, benadrukte daarbij het belang van coherentie van beleid op specifieke beleidsterreinen, zoals bij het Europese beleid voor biobrandstoffen en bij het sluiten van visserijovereenkomsten. Het Coherentie Handboek van EVS, dat in het Engels gepubliceerd is, kaart al deze onderwerpen aan en was na de sessie niet aan te slepen.

Gelukkig waren er nog een aantal exemplaren over om te kunnen overhandigen aan Louis Michel, de EU Commissaris voor Ontwikkeling en aan verscheidene Europarlementariërs. Zelfs Kofi Annan is naar huis gegaaan met een kleurrijk exemplaar in zijn binnenzak. De EVS kijkt met veel plezier terug op geslaagde dagen tijdens de Development Days in Lissabon!

Nieuwsgierig geworden? U kunt een gratis een exemplaar van het nieuwe EVS Coherentie Boek toegestuurd krijgen door een e-mail te sturen naar evs@evertvermeer.nl onder vermelding van coherentie handboek.