Openbaar Ministerie

Drie jaar voor drugshandel

Roermond, 14 november 2007

De rechtbank in Roermond heeft twee 31-jarige mannen uit Venlo vandaag tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens de uitvoer van softdrugs, het vormen van een criminele organisatie en het witwassen van geld.

Beide verdachten werden op 22 oktober 2006 aangehouden in het kader van het project Hektor; bedoeld om de overlast van drugsdealers in het centrum van Venlo terug te dringen. Eén van hen was toen in het bezit van een vuurwapen. Bij doorzoekingen in twee verschillende woningen vond de politie 578 gram hasjiesj, 704 gram hennep en 298 hennepplanten.

De rechtbank acht ook bewezen dat de verdachten deel uit maken van een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor softdrugtransporten naar onder meer Berlijn, Hamburg en Mönchen-Gladbach. De winsten werden gedeeltelijk witgewassen via een uitzendbureau in Den Haag.

De officier eiste twee weken geleden tegen beide verdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar en refereerde daarbij aan de verhoging van het strafmaximum voor de uitvoer van softdrugs per 1 juli 2006. Dat is toen verhoogd van vier naar zes jaar.

De rechtbank heeft hiermee rekening gehouden. In het vonnis staat dat er vóór deze wetswijziging een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar zou zijn opgelegd. Maar aangezien de meeste drugstransporten hebben plaatsgevonden na 1 juli 2006 is er nu geen twee, maar drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

Een derde verdachte moet zich in januari voor de rechter verantwoorden.