Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (14-11)

OOSTERHOUT NB, 14 november 2007

Verdachten van openlijke geweldpleging opgepakt

WERKENDAM: Zondag 4 november vond er rond 03.00 uur / 03.30 uur een ernstige mishandeling plaats in de Hoogstraat in Werkendam. Drie jongemannen vielen een 24-jarge inwoner van Almkerk aan. Kennelijk was er kort tevoren ruzie geweest tussen de daders en het slachtoffer. De trio ging achter de Almkerker aan en belaagden hem. Bij het geweld werd de keel van het slachtoffer dichtgeknepen, waardoor hij buiten kennis raakte. Een toevallige getuige greep kordaat en krachtig in door de drie verdachten letterlijk van het slachtoffer af te trekken. Op basis van de aangifte van het slachtoffer stelde de politie een onderzoek in. Dat leidde op dinsdag 13 november tot de arrestatie van twee Werkendammers (18 en 20 jaar oud). Woensdagochtend 14 november werd de derde verdachte opgepakt, een 18-jarige inwoner van Werkendam. Het drietal is in verzekering gesteld en wordt momenteel verhoord over het zinloze geweld. Aanstaande vrijdag worden de drie verdachten voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Tegen beter weten in toch achter het stuur.

DONGEN: De Dongense politie werd maandag 13 november getipt door het arrondissementsparket in Breda. Daar was een verdachte op een terechtzitting verschenen en was na afloop in zijn auto weggereden. Dat mocht hij niet, want de rechter had hem al eerder een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd. Hij was naar de rechtbank gekomen in de hoop dat hij zijn rijbewijs terug zou krijgen. Dat gebeurde niet. Door toch achter het stuur te stappen, pleegde hij een misdrijf. De man werd bij thuiskomst onderschept en gearresteerd. De 44-jarige Dongenaar moest mee naar het politiebureau, waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt. Hij mag binnenkort opnieuw naar de rechter.

Politie ruimt hennepkwekerijen

MADE / WAGENBERG: Politiemensen ontmantelden dinsdag 13 november twee hennepkwekerijen. Een huurwoning aan de Nieuwstraat in Made was helemaal ingericht als hennepkwekerij, met uitzondering van de woonkamer en de keuken. In drie slaapkamers werd de wiet gekweekt. In de overige ruimten werd de hennep gedoogd en geknipt. De woning was uitgerust met een alarminstallatie en er hingen diverse webcams dienst als camerabewaking. De politie stelde vast dat er net 817 planten geoogst waren. 190 planten stonden nog in de potten voor kweek van hennep.
Verder is vastgesteld dat er ook sprake was van diefstal van stroom. De elektriciteit voor 74 transformatoren van 600 watt werd buiten de meter om werd verkregen. Volgens medewerkers van Essent was er sprake van een brandgevaarlijke situatie, door de manier waarop de elektrische installatie voor de wietplantage was aangelegd. Een 20-jarige vrouw uit Breda werd in de woning aangetroffen en is gearresteerd. Zij is inmiddels verhoord en daarna weer in vrijheid gesteld.

Op de zolder van een schuur aan de Vogelstraat in Wagenberg trof de politie ook een kwekerij aan. In totaal zijn hier 120 hennepplanten geruimd, nadat ze voor bewijsvoering waren bemonsterd. Ook hier was er sprake is van diefstal stroom. De eigenaar van de schuur, een 58-jarige man is aangehouden en verhoord over overtreding van de Opiumwet.

Het korps Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er steeds vaker een relatie met georganiseerde misdaad. Binnen het district Oosterhout worden dit soort onderzoeken geleid door een projectteam dat zich structureel bezig houdt met de aanpak van hennepteelt. Het team werkt nauw samen met partners als openbaar ministerie, woningbouw coöperaties, gemeenten, Essent, belastingdienst en fraude-inspecteurs. Politie en Openbaar Ministerie proberen het wederrechtelijk verkregen voordeel, dat de verdachten verkrijgen met dit soort illegale activiteiten, terug te vorderen. Dat gebeurt in het kader van de Ontnemingwetgeving (Pluk ze). Mensen die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Bij het oprollen van de wietplantages wordt vooraf gekeken naar de binnengekomen tips die bij de politie zijn binnen gekomen. Deze informatie wordt gecombineerd met eigen recherche onderzoek en andere waarnemingen zoals stankoverlast, extreem stroomverbruik en warmtemetingen. Vaak krijgt de recherche aanvullende informatie van de partners zoals Essent en woningcoöperaties. Een combinatie van genoemde factoren leidt veelal tot een onderzoek in de woning, schuur, loods of bedrijfspand.

Politie neemt rijbewijs in van stomdronken automobilist

DRONGELEN: Woensdagochtend 14 november controleerde de politie op de Kruisstraat de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 10.00 uur. De 57-jarige bestuurder uit Eethen had alcohol gedronken. Om die reden werd de man gearresteerd. Hij moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan .De
ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 775 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op en vorderden zijn rijbewijs. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van negen uur opgelegd. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau
Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer