Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (14-11)

TILBURG, 14 november 2007

Arrestatie vanwege vrijheidsberoving in relationele sfeer

TILBURG: Een 20-jarige Tilburger is dinsdagmiddag 13 november gearresteerd op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Zijn (inmiddels) ex-vriendin had aangifte gedaan nadat hij haar 16 uur had opgesloten in de slaapkamer van zijn woning. Dat gebeurde enkele weken geleden. Bij de opsluiting zou sprake zijn geweest van fysiek geweld, aldus het slachtoffer. De verdachte ontkent dat er sprake is geweest van opsluiting. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Het kan daarbij gaan om lichamelijk en seksueel geweld en om psychisch geweld, zoals bedreiging en belaging (stalking). Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van
kindermishandeling en seksueel kindermisbruik, partner-relatiegeweld in alle denkbare verschijningsvormen, en mishandeling of verwaarlozing van ouderen.
Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld, omdat zij van mening zijn dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweld.nl

Letsel na rijden door rood licht

TILBURG: De bestuurder van een bedrijfsauto raakte gewond bij een verkeersongeval. Het ongeluk gebeurde dinsdagavond 13 november om 23.30 uur op de kruising van de Blaakweg en de Joke Smitweg. Een 72 jarige vrouw uit Turnhout reed over de Blaakweg en had, naar eigen zeggen, door groen licht. De bedrijfsauto nadere de kruising via de Joke Smitweg en had rood licht, aldus getuigen. Er ontstond een aanrijding waarbij de veroorzaker gewond raakte. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn personalia en de aard van zijn verwondingen zijn op dit moment (nog) niet bekend bij de politie. Er is door de agenten proces-verbaal opgemaakt van dit verkeersongeval.

Zonder rijbewijs in buitenlandse auto

TILBURG: Dinsdag 13 november 2007 troffen agenten een 24-jarige Tilburger achter het stuur van een personenauto aan. Dat gebeurde rond 18.00 uur op de Ringbaan-West. Bij controle bleek dat de man geen geldig Nederlands rijbewijs had. Hij moest mee naar het politiebureau. Omdat hij als Nederlander in een auto met een buitenlands kenteken reed, werd de Douane ingeschakeld. De man krijgt een flinke navordering omdat hij de BPM (= Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen) had ontdoken door in een auto met een buitenlands kenteken rond te rijden. Hij kreeg een tijdelijke Nederlandse kentekenplaat uitgereikt.

Politie ruimt hennepkwekerijen

TILBURG: In de strijd tegen hennepteelt doorzochten politiemensen op woensdag 14 november drie woningen in Tilburg. In een woning in de Nijverstraat vond de politie 89 hennepplanten. In de Rozenstraat stonden 197 planten opgesteld. Bovendien bleek dat er gefraudeerd werd met de stroomtoevoer. Drie boodschappentassen met gedroogde hennep nam de politie in beslag in de Schadewijkstraat. Na weging bleek dit 3,2 kilo te zijn.
De kwekerijen zijn in overleg met de Officier van Justitie ontruimd. Daarbij zijn de planten en het kweekmateriaal in beslag genomen en vervolgens vernietigd. Tegen de exploitanten van de kwekerijen is proces-verbaal opgemaakt vanwege overtreding van de Opiumwet.

Het korps Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er steeds vaker een relatie met georganiseerde misdaad. De politie werkt nauw samen met partners als: Openbaar Ministerie, woningbouw coöperaties, gemeenten, Essent, belastingdienst en fraude-inspecteurs. Politie en Openbaar Ministerie proberen het wederrechtelijk verkregen voordeel, dat de verdachten verkrijgen met dit soort illegale activiteiten, terug te vorderen. Dat gebeurt op grond van de Ontnemingwetgeving (Pluk ze).

Mensen die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Bij het oprollen van de wietplantages wordt vooraf gekeken naar de binnengekomen tips die bij de politie zijn binnen gekomen. Deze informatie wordt gecombineerd met eigen recherche onderzoek en andere waarnemingen zoals stankoverlast, extreem stroomverbruik en warmtemetingen. Vaak krijgt de recherche aanvullende informatie van de partners zoals Essent en woningcoöperaties. Een combinatie van genoemde factoren leidt veelal tot een onderzoek in de woning, schuur, loods of bedrijfspand.

107 automobilisten té snel langs de radar

TILBURG: Het Verkeershandhavingsteam van de politie Midden en West Brabant hield woensdag 14 november 2007 een snelheidscontrole op de Baroniebaan. Daar geldt een maximum snelheid van 70 km/u. De controle vond plaats tussen 08.40 uur en 14.40 uur. Gedurende dat tijdsbestek passeerden 6.244 voertuigen de radarapparatuur.
107 automobilisten reden te snel en krijgen daarom binnenkort een boete opgelegd.
Dat gebeurt via het Centraal Justitieel Incasso Bureau. De snelste overtreder reed 89 km/u.

De Politie Midden en West-Brabant heeft zich als doel gesteld om de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Zij zet daarvoor professionele en gespecialiseerde politiemensen in, die zijn ondergebracht in het regionale Verkeershandhavingsteam. Dit team controleert intensief op het naleven van de verkeersregels met betrekking tot vijf speerpunten die sterk van invloed zijn op de verkeersveiligheid. Deze vijf speerpunten zijn: draagplicht gordel en helm, rood licht, alcohol en snelheid.

Snelheidscontroles in de regio Midden en West-Brabant vinden plaats op locaties waar doorgaans de maximale snelheid (fors) wordt overschreden. Harder rijden dan de toegestane snelheid levert gevaarlijke situaties op in het verkeer en maakt ook anno 2007 nog onnodig veel slachtoffers. Vandaar dat de politie met deze controles automobilisten en andere weggebruikers wil wijzen op de risicos van een te hoge snelheid.

Politie neemt rijbewijs in van dronken automobilist

TILBURG: Dinsdagmiddag 13 november controleerde de politie op de Campenhoefdreef de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 15.30 uur. De 49-jarige bestuurder had alcohol gedronken. Om die reden werd de man gearresteerd. Hij moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan .De ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 625 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op en vorderden zijn rijbewijs. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van zeven uur opgelegd. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer