Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans bezoekt New Yorkse designwinkel Moss

14 nov 2007 | Staatssecretaris Timmermans bezocht dinsdag het New Yorkse `Moss', een designwinkel die veel Nederlandse kunst en design tentoonstelt.

Timmermans bracht dinsdag een bezoek aan de designwinkel Moss in de New Yorkse wijk Soho. Eigenaar Murray Moss zet zich sinds de opening van de winkel in 1994 actief in om de bekendheid van Nederlands design in Amerika te vergroten. Moss toont regelmatig nieuwe vooruitstrevende collecties van bekende en minder bekende Nederlandse ontwerpers. Zo gaf hij veel bekendheid aan het Nederlandse Dutch Design, terwijl het ook aan de voet stond van de Amerikaanse doorbraak van het designcollectief `Droog Design'.

Timmermans is blij dat Nederlandse ontwerpers ook in de Verenigde Staten in de schijnwerpers staan. "Nederlandse designers maken kunst laagdrempelig en betaalbaar. Daarmee wordt kunst wereldwijd toegankelijk voor een breder publiek."

Een dag eerder gaf Timmermans het startschot voor de viering van 400 jaar Henry Hudson in 2009. Doel van die viering is een Nederlands-Amerikaanse dialoog op gang te brengen over belangrijke onderwerpen als klimaatverandering en immigratie en identiteit. Timmermans benadrukte dat 400 jaar Henry Hudson goede mogelijkheden biedt om aandacht te vestigen op het Nederlandse cultureel erfgoed in de Verenigde Staten: "It is important to raise public awareness to the fingerprint we left behind."

In 2009 is het precies 400 jaar geleden dat Henry Hudson, die in opdracht van de Amsterdamse West Indische Compagnie op zoek was naar een kortere route naar Indië, de Atlantische Oceaan overstak en voet aan wal zette op Manhattan. Hij vestigde de kolonie Nieuw Nederland, met als hoofdstad Nieuw Amsterdam - het huidige New York. In 2009 wordt deze gebeurtenis zowel in New York als Amsterdam uitgebreid gevierd.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl