Nederlandse Politiebond


NPB-onderzoek: invoering regionale woonkostentoeslag voor politieambtenaren gerechtvaardigd

De woonlasten in de Nederlandse politieregio´s lopen voldoende uiteen om de invoering van een regionale woonkostentoeslag voor politieambtenaren te rechtvaardigen. De regionale verschillen kunnen oplopen tot 135 per maand. Ook op het gebied van de parkeerkosten zijn er afhankelijk van de werkplek dusdanige grote verschillen te constateren dat een tegemoetkoming voor individuele werknemers die niet met het openbaar vervoer naar hun werk kunnen reizen redelijk lijkt. Dat zijn de conclusies van een onderzoek door Regioplan, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Politiebond.

Er is geen bestaande systematiek voor regionale toeslagen op basis van woonkosten in Nederland. Dat betekent dat de politie zelf een systeem zal moeten ontwikkelen (= de grenswaarde bepalen en het niveau).

Regioplan heeft een aantal aandachtspunten voor het opstellen van een dergelijke systematiek geformuleerd.


* De toeslag is bij voorkeur een vast bedrag (dus niet een percentage van het inkomen, want dit zou betekenen dat werknemers met een hoger inkomen een hogere toeslag krijgen).


* De toeslag wordt bij voorkeur maandelijks uitgekeerd en niet een keer per jaar. Daardoor kunnen de werknemers tijdig over het geld beschikken en dit naar eigen inzicht besteden.


*Voor werknemers die niet met het openbaar vervoer naar het werk kunnen reizen, kan in de regionale toeslag ook een element voor tegemoetkoming in parkeerkosten worden opgenomen als de werkgever geen parkeerplaats ter beschikking stelt/kan stellen.


* De systematiek dient eenvoud uit te stralen. HR-professionals van korpsen hebben geen behoefte aan een ingewikkelde formule die allerlei additionele administratieve lasten oplevert.


* Het systeem moet goed te onderhouden zijn, dat wil zeggen dat wijzigingen in de woonsituatie van een medewerker eenvoudig tot herberekening van de toeslag kan leiden.

Het rapport ´Regionale beloningsverschillen bij de politie?´ is te lezen/downloaden via de knop DOWNLOADEN; kies in het selectiemenu voor ONDERZOEKSRAPPORTEN.

Gepubliceerd op 14 november 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.