Gemeente Den Haag

Den Haag start proef met gezondheidsmakelaar (14 november)

Acties uit nota 'Natuurlijk: gezond!' moeten gezondheidsverschillen in de stad terugdringen

Wethouder Bert van Alphen constateert in de nieuwe Haagse nota volksgezondheid, dat de gezondheid van Hagenaars nog teveel afhankelijk is van het deel van de stad waar zij wonen. De verschillen tussen stadsdelen zijn de afgelopen jaren wel gestabiliseerd. De acties in de nieuwe nota 'Natuurlijk: gezond!' richten zich op het verder terugdringen van de achterstanden in veertien Haagse aandachtswijken. Stadsdeel Centrum krijgt bijvoorbeeld een gezondheidsmakelaar. Verder krijgen de aandachtswijken een eigen budget. Dit is bedoeld ter ondersteuning van gezonde initiatieven van wijkbewoners en hulpverleners.

Laag opgeleide Hagenaars leven gemiddeld vijf jaar korter dan hoog opgeleide stadsgenoten en zij leven gemiddeld ook twaalf jaar langer in ongezondheid. De afgelopen jaren is al veel gedaan om de verschillen te verkleinen. De situatie is nu gestabiliseerd, maar wethouder van Alphen is zeker nog niet tevreden. "Het terugdringen van de achterstand heeft prioriteit. Deze verschillen in gezondheid accepteer ik niet. Zeker niet als ze worden veroorzaakt door sociaal-economische of sociaal-culturele omstandigheden". Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de aangekondigde acties in de nota. Verschillende diensten binnen de gemeente gaan veel intensiever samenwerken om de acties uit te voeren.

Acties in 'Natuurlijk: gezond!'
In 'Natuurlijk Gezond' staan nieuwe acties, in combinatie met lopende initiatieven die de afgelopen jaren effectief waren. Een voorbeeld daarvan is 'Bewegen op Recept'. Nieuw is de aanstelling van een gezondheidsmakelaar. Deze makelaar is de schakel tussen alle partijen in de wijk die met welzijn en gezondheid bezig zijn.

Er komt een uitgebreid programma om het gebruik van alcohol tegen te gaan. Ook in Den Haag drinken jongeren steeds meer. Het programma richt zich ook op ouderen. Uit cijfers blijkt dat het aantal 55-plussers met een alcoholhulpvraag in de laatste tien jaar bijna is verdubbeld. De gemeente presenteert ook een nieuwe website: www.welzogezond.nl. Haagse professionals én inwoners vinden hier informatie over welzijn en gezondheid in Den Haag. Een ander speerpunt in de nota is het bestrijden van overgewicht. Woensdag is daarom de nieuwe televisieserie Totally Fit Kidz in première gegaan. De serie laat kinderen zien hoe je op een speelse manier gezond blijft.

Vanaf eind 2007 houdt de gemeente uitgebreide gezondheidsenquêtes in Den Haag. Het doel hiervan is om nog meer zicht te krijgen op de gezondheidssituatie in de stadsdelen.