Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Oppositie Tweede Kamer:'handhaaf regeling buitengewone uitgaven'

Het belastingplan 2008 en de nieuwe regeling ter compensatie van meerkosten 2009 stonden op 12 november op de agenda van de Tweede Kamer. De vaste Tweede Kamercommissie voor Financiën besprak deze thema's in een wetgevingsoverleg.
Voorafgaand aan deze bespreking overhandigde CG-Raad-directeur Ad Poppelaars de eerste exemplaren van het CG-Raad onderzoeksrapport `meerkosten' aan de fractiewoordvoerders.

Poppelaars onderstreepte bij de overhandiging van het rapport nog eens het belang voor chronisch zieken en gehandicapten van de volgende zaken:

1. Landelijke en eenduidige normen voor compensatie zijn noodzakelijk. Uitvoering van de nieuwe compensatieregeling moet geen nieuwe Wmo-taak van gemeenten worden. Dus geen verschillende manieren van compensatie, afhankelijk van het gemeentelijke (Wmo) beleid.

2. Zolang de inhoud van de nieuwe regeling niet duidelijk is, moet de `oude' regeling ter compensatie van Buitengewone Uitgaven gehandhaafd blijven. Anders gezegd: gooi het kind niet met het badwater weg!

Het debat

Over de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo):

Op 1 november heeft het Kabinet een brief verstuurd aan de Kamer over de nieuw te maken regeling. De PvdA woordvoerder trekt uit deze brief de conclusie dat `de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in dit verband achter de horizon is verdwenen'. De CG-Raad had eerder al kritiek geuit op het voornemen in het Regeerakkoord om de uitvoering van de nieuwe regeling via de Wmo te laten verlopen. Deze uitspraak ondersteunt de kritiek van de CG-Raad.

`Gooi het kind niet weg met het badwater'

Alle oppositiepartijen zijn het eens met de CG-Raad: de BU-regeling moet niet worden afgeschaft, zolang er geen duidelijkheid is over de nieuwe regeling.

Groen Links heeft een amendement (=wijziging wetsvoorstel) ingediend, dat pleit voor handhaving van de regeling Buitengewone Uitgaven (BU-regeling). Alle oppositiepartijen dringen bij het Kabinet en regeringspartijen aan op een herbezinning op (te vroegtijdige) afschaffing van de BU-regeling. Kamerleden willen onzekerheid wegnemen bij burgers die te maken hebben met meerkosten.

Lees het verslag >

Volgende week vergadert de Tweede Kamer hier verder over.

(Geplaatst: 11 november 2007)

---