Inspectie voor de Gezondheidszorg


Rekenvaardigheden verpleegkundigen zorgelijk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt het zorgelijk dat bijna de helft van de verpleegkundigen niet goed kan rekenen. Onvoldoende rekencapaciteiten van verpleegkundig personeel kunnen risico's voor verantwoorde zorg opleveren. Patiëntveiligheid wordt op deze manier niet gewaarborgd.

De IGZ reageert hiermee op het onderzoek naar rekenvaardigheden van verpleegkundigen dat is uitgevoerd in opdracht van het vakblad voor verpleging en verzorging. Uit dit onderzoek blijkt dat ruim veertig procent van de verpleegkundigen een onvoldoende scoort voor rekenvaardigheid.

Verpleegkundigen dienen dagelijks medicatie toe. Het is daarom belangrijk dat verpleegkundigen goed kunnen rekenen. De IGZ vraagt alle zorginstellingen na te gaan hoe het staat met de rekencapaciteiten van hun verpleegkundig personeel en hen mogelijkheden voor bijscholing aan te bieden.

NB. Op de website van Verpleegkundigen & Verzorgenden staat een rekenvaardigheidstoets. Dit is een gratis toets die elke verpleegkundige kan maken.