Waterschap Rivierenland

Start aanleg ecologische verbindingszone Heumen-Horssen

Na overleg met omwonenden en na het verkrijgen van de benodigde vergunningen, is Waterschap Rivierenland gestart met de voorbereidingswerkzaamheden voor de aanleg van 3 deeltrajecten van de ecologische verbindingszone Heumen-Horssen. Met de ecologische verbinding worden bestaande sloten verbreed, hetgeen de rijkdom van planten en dieren versterkt. Daarnaast ontstaat er meer ruimte om overtollig regenwater op te vangen, zodat de kans op wateroverlast verminderd.

De ecologische zone verbindt de Overasseltse en Hatertse vennen met de rivierduinen nabij Bergharen en Horssen over een afstand van circa 35 kilometer.Planning is om in 2008 over de lengte van zo'n 3,5 kilometer verbrede oevers te realiseren. Het graafwerk, waarbij in totaal zo'n 60.000 m3 aarde wordt verplaatst, start in januari 2008 langs de Maas en Waalweg (N322) nabij Puiflijk. Tevens worden oevers verbreed langs een perceel aan de Nieuwe wetering nabij de Tolbrug te Bergharen. Streven is om ook de werkzaamheden voor het derde deeltraject, langs een perceel tussen de Meleveldsestraat en de Aaldert te Bergharen, in 2008 uit te voeren. Archeologische waarden in de bodem leveren daar echter vertraging op.

Het ontwerp van de oevers is in overleg met omwonenden tot stand gekomen. Zij ondervinden geen hinder van de werkzaamheden. Om het woekeren van (on)kruiden te voorkomen, zorgt het waterschap na de aanleg voor onderhoud van de oevers.