Vrije Universiteit Amsterdam

Thuistest voor vrouwen die uitstrijkje hebben gemist

14 november 2007

Zo'n 8000 vrouwen in de regio Amsterdam-Diemen ontvangen deze weken een thuistest om zelf eenvoudig mee te doen aan een onderzoek naar baarmoederhalskanker. Deze vrouwen reageerden eerder niet op oproepen van GGD of huisarts om een uitstrijkje te laten maken voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. VU medisch centrum verstuurt de test en onderzoekt de uitstrijkjes op het humaan papilloma virus (HPV) dat vrijwel altijd de veroorzaker van baarmoederhalskanker is. Later komen ook andere regio's in Noord Holland aan de beurt.

De thuistest is bedoeld voor vrouwen die geen uitstrijkje in 2006 hebben gehad met geboortejaren: 1946, 1951, 1956, 1961, 1966, 1971 of 1976. Alleen deze vrouwen ontvangen een thuistest. Alle benodigdheden bevinden zich in het pakket. Hiermee kan thuis wat vloeistof voor de test worden afgenomen en vervolgens worden opgestuurd naar VUmc voor een HPV bepaling. Alleen in aanwezigheid van HPV kan baarmoederhalskanker ontstaan. Afwezigheid van HPV sluit baarmoederhalskanker vrijwel uit.
In het pakket bevindt zich informatie, en er is een website geopend (www.HPVthuistest.nl). Daarnaast start VUmc een door artsen gerunde HPV-lijn (020-444 0102) voor vragen over HPV en de thuistest.

Iedere vrouw tussen 30 en 60 jaar krijgt eens per vijf jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Een kwart van de vrouwen laat géén uitstrijkje maken. Deze groep loopt het risico ongemerkt een voorstadium van deze
-vaak goed te behandelen- vorm van kanker te hebben. Voor vrouwen die geen uitstrijkje hebben laten maken is de thuistest een goed alternatief.

De onderzoekers lichten toe: "Een groot deel van de vrouwen die niet deelnemen heeft géén HPV virus en loopt weinig risico op het voorstadium van baarmoederhalskanker. Maar een ander deel loopt wel degelijk risico. Om echt te weten in welke groep je zit is deelname aan de thuistest aan te raden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat op deze wijze al zeker zo'n 80 vrouwen zijn opgespoord die afdoende behandeld konden worden en alsnog beschermd zijn door screenonderzoek."