Socialistische Partij

Kabinet moet Unilever personeel steunen; SP overhandigt actiecomité cheque

13-11-2007 * De regering moet in overleg gaan met de vakbonden en ondernemingsraden van Unilever en zich inzetten om de sluiting van drie winstgevende bedrijven te voorkomen. Dat was vandaag de oproep van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt aan de ministers Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Van der Hoeven (Economische Zaken) tijdens het debat over Unilever. Eerder had Ulenbelt het actiecomité een cheque van 5.000 euro overhandigd, de opbrengst van de sms-actie ter ondersteuning van de actievoerders.

Ulenbelt nam het in het debat op voor de werknemers: "Het rauwe kapitalisme slaat weer toe, maar het kabinet van 'samen werken, samen leven' doet niets. Het personeel bij Unilever vecht voor behoud van werk. Zij verdienen steun en hulp, net als het personeel van Nedcar dat vorig jaar ook van de regering heeft gehad." Hij riep de regering op om met een plan van aanpak te komen om het vertrek van winstgevende bedrijven tegen te gaan, een plan van aanpak om het vertrekklimaat te verslechteren.

"Het is beschamend dat dit kabinet de werknemers van winstgevende bedrijven zoals Unilever in de steek laat en de kant van de werkgevers kiest," zei Ulenbelt. De vakbonden en ondernemingsraden hebben alternatieven voor de sluiting van de fabrieken. Pas na lang aandringen is minister Donner bereid toch met de vakbonden en ondernemingsraden over de plannen te spreken.

De 30 aanwezige werknemers van Unilever waren na afloop van het debat teleurgesteld over de reacties van ministers Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Van der Hoeven (Economische Zaken). "Omdat zij geen poot uit willen steken om ons te helpen, " aldus een werknemer.

Ulenbelt overhandigde 's avonds een cheque ter waarde van 5000 euro aan het actiecomité ten bate van de stakers. Dit was de opbrengst van de 649 sms-jes en het geld dat via het steunfonds is binnengekomen. Dit bedrag is door de SP aangevuld tot 5000 euro. "Namens de stakers en het actiecomité wil ik iedereen bedanken die de stakers ook financieel hebben gesteund," aldus het SP-Kamerlid.

Cordis de volgende?
Een dag eerder bezocht Ulenbelt het bedrijf Cordis, dat net als de Unilever-fabrieken winstgevend is, maar toch wordt gesloten. Door de sluiting verdwijnen 700 banen bij het bedrijf zelf en staan 600 tot 700 banen bij toeleveranciers op de tocht. Ulenbelt riep de minister tijdens het debat op om ook te gaan praten met de vakbonden en ondernemingsraad van Cordis.